keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Poikkeustapaukset

Julkaistu: 2.3.2007 lehdessä osastolla Oma elämä

1. "Ongelmat johtuvat maahanmuuttajista itsestään"

Jussi Halla-aho, 35, kieltentutkija ja Helsingin yliopiston tuntiopettaja. Perussuomalaisten ehdokas Helsingissä. Pitää blogia, jossa arvostellaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Miksi vastustat maahanmuuttoa Suomeen? "Suomessa on lähtökohtana, että monikulttuurisuus itsessään on rikkaus. Tämä on perustelematon väite. Kun yhteiskunnassa hyväksytään kilpailevia arvojärjestelmiä ja käyttäytymiskoodeja, se johtaa automaattisesti konflikteihin. Suomi ei ole poikkeus.

Lähinnä muslimikulttuurien piirteet tekevät näiden ryhmien sopeutumisen Suomeen mahdottomaksi niin kauan kuin ne pitävät kiinni erityispiirteistään ja yhteiskunta rohkaisee heitä kääriytymään tähän erilaisuuteen. Se luo syrjäytymisen ja etnisen gettoutumisen kierteen.

Suomessa ei myönnetä, että ongelmat johtuvat pohjimmiltaan maahanmuuttajista. Joudutaan syytöskierteeseen: valtaväestö kuulee olevansa syyllinen maahanmuuttajien epäonnistumiseen, mikä lisää katkeruutta, mikä lisää rasismia."

Miten niin maahanmuuttajat eivät sopeudu? "Vähemmistöryhmä, jonka integraatio on epäonnistunut kaikkialla, on tietyistä maanosista tulevat muslimit. Ne ovat usein voimaa kunnioittavia kulttuureja, toisin kuin länsimainen kulttuuri. Nöyristelyä pidetään antautumisen ja heikkouden merkkinä, ja juuri sitä he löytävät lännessä.

Lisäksi heillä on tribalistisessa kulttuurissa opittu käsitys siitä, että oman ryhmän ulkopuolella kaikki ovat eläimiä tai eivät ainakaan yhtä hyviä kuin me. Ja me kuvittelemme tekevämme heihin vaikutuksen ystävällisyydellä, hyssyttelyllä ja periksi antamisella."

Ratkaisusi on, että laitetaan Euroopan rajat kiinni? "Ei, vaan meidän pitää asettaa kriteerit, joilla Suomessa saa olla ja joilla täältä joutuu pois. Esimerkiksi se, että rikolliset karkotetaan välittömästi.

Muuta integraation mallia ei ole kuin assimilaatio [mukautuminen], tästä olen täysin vakuuttunut. Mutta heillä [muslimeilla] ei varmaankaan ole halua sopeutua yhteiskuntamme arvoihin. Heille uskonto ei ole osa kulttuuriperimää, kuten meille, vaan arkipäiväinen asia. He uskovat, että on yksi kaikkivoipa jumala, konkreettisesti läsnä, auktoriteetti kaikissa kysymyksissä. Toinen ongelma on, että Suomessa voi elää sopeutumatta, tekemättä mitään."

Oliko perussuomalaiset selvä puoluevalinta? "Olisi ihan turha mennä koputtelemaan minkään muun puolueen ovea tälla asialistalla. Kynnys avautua näistä asioista on hirvittävän korkea, koska viiteryhmä, johon assosioit itsesi, on sellainen johon et halua assosioida itseäsi..."

Eli rasistit? "Niin, ja ennen kaikkea sellaiset liimaskinit. Olen politiikassa, koska Eurooppa on matkalla kohti katastrofia ja tätä ei ymmärretä. Ruotsiin tuli viime vuonna 80000 maahanmuuttajaa. Nopeimman skenaarion mukaan siellä on maahanmuuttajaenemmistö vuosisadan puolivälissä. Ei siinä mitään, jos ihmiset tekevät tämän valinnan. Mutta kun asiaa pidetään demokraattisen prosessin ulkopuolella. Puolueiden välillä on herrasmiessopimus, että maahanmuutosta ei tehdä vaaliteemaa."

2. "Tänne tulee roskaväkeä"

Teemu Lahtinen, 29, it-alan akateeminen sekatyöläinen. Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Uudellamaalla, Suomen Sisu -järjestön aktiivi.

Mikä on Suomen Sisun tavoite?

"Se, että suomalainen kulttuuri ja kansakunta säilyvät. Hyvinvointiyhteiskunta perustuu kansallisesti homogeeniselle, yhtenäiselle yhteiskunnalle. Sen murtuminen murentaa ihan meidän palvelut ja verokertymän ja tällaista."

Suomessahan on aika vähän maahanmuuttajia... "Onneksi."

...niin ovatko nämä uhkat olemassaolevia? "Uhka on. Se, ettei Suomi vielä ole syvällä tässä suossa, on hyvä. Ruotsissa on menty jo liian pitkälle. Esimerkiksi jo parin vuoden ajan Suomi on ollut per capita bruttokansantuotteessa rikkaampi kuin Ruotsi. Nyt Ruotsissa hyvinvoinnin jakajia on enemmän ja tuottajia vähemmän."

Onko kaikki maahanmuutto mielestäsi pahasta? "Ei. Mutta laajamittainen maahanmuutto tuhoaa sosiaaliset rakenteet sekä vastaan ottavassa maassa että lähtömaassa. Olen taipuvainen näkemään, että on parempia ja vähemmän hyviä maahanmuuttajia. Hyvän maahanmuuttajan merkkejä ovat sopeutumiskyky ja kulttuurinen yhteneväisyys."

Muuttavatko ihmiset huvikseen Suomeen? "Eivät. Syy on elintasoerot. Ei mennä naapurimaahan, vaan tullaan Eurooppaan ja Suomeen. Paremman elämän hakeminen on pääasiallinen motiivi.

Jos oletetaan, että köyhissä maissa elintaso paranee, niin ongelma poistuu. Mutta en pidä sitä todennäköisenä. Syynä on yhteiskunnan tila, joka ei ole kauhean muutoskykyinen. Jos ihminen ammattitaitonsa puolesta hyödyttää meitä, minkä takia hän voi lähteä rakentamasta omaa kotimaataan?

Suomessa on vielä se, että tänne muuttaneet eivät välttämättä ole kansansa eliittiä, vaan roskaväkeä, joka on karkotettu jopa omasta maastaan. Paikalla olevat ajattelevat, että hyvä kun päästiin eroon."

Oletko rasisti? "En tunnustaudu enkä halua erikseen kieltäytyä. Mutta on erilaisia ihmistyyppejä, joita ennen kutsuttiin roduiksi. Jos se tekee minusta rasistin, niin hyvä."

Mitä tuo tarkoittaa? "On esitetty väitteitä, ettei olisi rotuja. Silmin nähden väite ei pidä paikkansa. Eli jos formuloin hienosti, niin ihmislaji jakautuu lajia pienempiin taksonomisiin ryhmiin."

Taksonomisiin? "Taksonomia on eläintieteessä se, että on selkärankaiset, selkärangattomat, pedot, ja matelijat...

Myös ihmislaji on jaettavissa lajia pienempiin ryhmiin, joita on historiallisesti kutsuttu roduiksi. Nyt niitä kutsutaan ihmistyypiksi, etnisyydeksi, geneettiseksi klusteriksi..."

Kuulostaa aika hurjalta. "En tiedä, miksi se olisi hurjaa. No, politiikassa se voi olla. Mutta ei se järjellä ajateltuna ole. Sehän on noin niinku tosiasioiden tunnustamista."

3. "Maahanmuuttajat tuovat köyhyyden mukanaan länteen"

Sampsa Rydman, 28, filosofian ylioppilas mm. klassillisesta arkeologiasta ja folkoloristiikasta. Webdesigner, nettikeskustelija.

Miksi vastustat ulkomaalaisten muuttoa Suomeen? "Yksi hyvä syy on se, että luonto ei kestä. Elintasomme on niin järjettömän korkea, ettei ole ekologista muuttaa kehitysmaista tänne.

Ihmiset liikkuvat köyhyydestä kohti rikkautta, ja muu olisikin tyhmää. Mutta köyhät eivät muutu täällä rikkaiksi, vaan tuovat köyhyyden mukanaan ja pettyvät."

Pitäisikö sitten vaikuttaa maahanmuuton syyhyn eli elintasoeroon? "Tulee mieleen sananlasku: ei kannettu vesi kaivossa pysy. En kauheasti kannata kehitysapua, koska raha katoaa muiden taskuihin, ja sillä ostetaan muutama kalašnikov lisää - sen sijaan, että kaivettaisiin kaivoja ja opettetaisiin lukutaitoa, erityisesti naisille. Rasismin vastaisen toiminnan ja monikulttuurisuuskasvatuksen ainoa funktio on estää pääsemästä ilmiöiden perimmäisiin syihin. Ei kysytä, miksi on maahanmuuttajarikollisuutta, vaan ajatellaan, että asia korjaantuu lisäämällä suvaitsevaisuutta. Esimerkiksi raiskaukset kumpuavat naisvihamielisestä kulttuurista. Kirjoitin blogiini kanadalaisesta kaupungista, jossa oli pitänyt erikseen käydä kieltämässä, että naisten päälle ei saa heittää happoa. Tietyissä maahanmuuttajayhteisöissä oltiin tyrmistyneitä siitä, että Kanadassa nainen saa ajaa autoa. "

Mielestäsi ongelma ovat tietyt maahanmuuttajaryhmät? "Maahanmuuttohan ei ole sinänsä ongelma, jos tänne muuttaa ruotsalaisia tai venäläisiä tai puolalainen putkimies. Puolalainen ja suomalainen, eihän niillä ole juuri eroa. Mutta otetaan perhe Somaliasta tai Afganistanista, niin lähtökohdat ovat niin erilaisia, että ihmisten on vaikea tutustua ja luottaa toisiinsa. Ja uskonnolliset erot päälle.

Meissä on sisäänrakennettuna, että luotamme samannäköisiin ihmisiin, eli niinkin merkityksetön asia kuin ihonväri vaikuttaa kanssakäymisessä."

Ja se pitää vain hyväksyä? "On kummaa, että nykyään on otettu ihanteeksi monietninen ja -kulttuurinen valtio. Miksi se on niin hieno, jos se on tuottanut niin paljon ongelmia?"

Oletko rasisti? "Joku voisi olla sitä mieltä. Itse ymmärrän rasismin rotuun perustuvana syrjintänä. Siihen ei riitä toteamus, että maailmassa on monennäköisiä ihmisiä."

Siis rotuja? "Onhan helpompaa puhua roduista kuin taksonomisista ryhmistä tai geeniklustereista. Ihmisillä on tarve erotella toisiaan, ja se on arkikielessä välttämätöntä. Joissain tapauksessa on helpompi sanoa suoraan, että neekeri. Se on sana, joka kuvaa olemassa olevaa ihmistyyppiä."

Uskotko, että rodun mukana tulee tietty kulttuuri tai luonteenpiirteet? "Ei tietenkään. Tuleeko suomalaiselle suomalaiset luonteenpiirteet? Tuleeko alkoholismi ja väkivaltaisuus?"

Tuleeko? "Pitäisi tutkia. Tiedän vain, että lääketieteessä ja genetiikassa voidaan rodut erottaa. Humanistisilla aloilla sanotaan, että rotuja ei ole. Kumpikin näkemys on tieteellisesti perusteltu."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

 
RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>