Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skål Jane Pedersenille!

Pääkirjoitus
 

On vanhaa shanghailaista oopiumiluolaa muistuttava Madame Shu's, ruotsalaisten Nilssonin veljesten historiallisia drinkkejä tarjoileva Ström ja 1980-luvulla leikittelevä Copenhagen Sankt P. Kööpenhaminan yöelämän kiihkeä syksy tarjoaa Skandinavian nuorille ja kauniille kosolti uusia cocktailbaareja poseeraamiseen.

Tänä syksynä trendibaarit jäävät kuitenkin toiseksi. Kaupungin ylivoimaisesti kuumin ravintoloitsija on Jane Pedersen, 67. Lempinimen Viking-Jane saanut Pedersen pitää Café Vikingiä Nörrebron kaupunginosassa.

Café Vikingissä ei ole mitään trendikästä. Se on kiirehtimättä konseptiinsa jalostunut kulmakuppila.

Jos pitää kapakkaa elämän koko kirjoa esittelevässä Nörrebrossa, ei hätkähdä ihan pienestä. Pedersenin kapakkaan marssi elokuun lopussa pari miestä pyytämään suojelurahaa.

"En muuten maksa", Pedersen päätti.

Pedersen järkeili, että niin maksamatta jättämisestä kuin maksamisestakin seuraisi vaikeuksia. Hän päätti kohdata rähinän heti eikä alistua bisnestään vuosikausiksi rajoittavaan liekaan.

Pian Café Vikingin ikkunoista lensi läpi tiiliskiviä. Pedersen marssi poliisin puheille.

Asiasta tuli julkinen. Facebookissa syntyi kansanliike, ja tukijoita kertyi parissa viikossa 40 000. Tukioluille Café Vikingiin on joinakin keskiviikkoina vaeltanut niin paljon väkeä, että Pederseniltä on loppunut olut.

Poliitikot haistoivat Pedersenin mainosarvon. Tanskan oikeistopopulistisen kansanpuolueen entinen puheenjohtaja Pia Kjaersgaard ilmaisi, että hän haluaa tulla Café Vikingiin tapaamaan Pederseniä.

Pedersen sanoi Kjaersgaardillekin ei: hän ei halunnut poliitikkoja sekaantumaan baarinpitoonsa.

Ainakin bisnesmielessä ratkaisu oli oikea. Kanta-asiakkaat pöyristyivät Kjaersgaardin ehdotuksesta. Heistä oli loukkaavaa, että populistipoliitikko pyrki osille "äiti" Pedersenin julkisuudesta.

Jotkut muutkin ravintoloitsijat ovat Pedersenin rohkaisemina astuneet esiin ja kertoneet suojelurahan pyytäjistä. Syyskuun alussa Kööpenhaminan kaupungin edustajat, 25 ravintoloitsijaa ja poliisi pitivät kokouksen. Tanskan ravintoloiden ja kahviloiden etujärjestö päätti tehdä ongelmasta maanlaajuisen kyselyn.

Suojelurahaa pyytäville jengiläisille alkaa tulla kuumat paikat. Ehkä Pedersenistä alkanut liike ei onnistu poistamaan suojelurahoja kokonaan, mutta se ainakin hankaloittaa rikollisten oloja. Jotain tapahtuu.

Pedersenin tarina sai minut miettimään enemmän kuin moni muu uutinen pitkään aikaan. Miksi? Siksi, että Pedersen on niin lähellä. Hän ei ole etäinen sankari.

Antakaa minun selittää. Ihailen esimerkiksi Ai Weiweitä, kiinalaistaiteilijaa, joka rohkeasti arvostelee maansa diktatuuria kotiarestista. Kunnioitan Aun Sang Suu Kuyitä, joka on uhrannut elämänsä Myanmarin kansalle.

Kumarran myös edesmenneelle hedelmäkauppias Muhammed Bouazizille, joka sytytti itsensä tuleen, kun hermostui ruoan kallistumisesta. Alkoi arabikevät.

Mutta Ai Weiwei, Aun Sang Suu Kuyi ja Muhammed Bouazizi ovat etäällä, erilaisissa yhteiskuntajärjestelmissä. Heidän tekonsa ovat niin äärimmäisiä ja ne on tehty nykysuomalaisille niin poikkeuksellisissa oloissa, että on helppoa puolilaiskasti ajatella "kyllähän minäkin jotakin tekisin, jos olisin tuossa tilanteessa".

Pedersenin teko ei kuulosta yhtä ylväältä ja dramaattiselta. Koska Pedersen elää yhdessä maailman vapaimmista ja rikkaimmista maista, hänen henkilökohtaiset uhrauksensa eivät onneksi kasva yhtä suuriksi kuin diktatuureissa mielivaltaa vastaan äänensä korottavien.

Ehkäpä Pedersen uskalsi vastustaa suojelurahaa vaatineita juuri siksi, että hän asuu turvallisessa Pohjoismaassa.

Pedersen oli silti kiistämättä rohkea. Miten sinä toimisit, jos vaihtoehtona olisi väkivallan uhka tai pienen rahan maksaminen pahoinpitelyn välttämiseksi ja työolojesi turvaamiseksi? Puhuisitko vai vaikenisitko ja maksaisitko?

Kysymys ei ole Suomessakaan pelkkää teoriaa.

Itse asiassa oikean ja väärän miettiminen arjen pienissä teoissa ei saisi olla teoriaa kenenkään elämässä. Silti se unohtuu helposti, kun mennään kiireessä automaattiohjauksella.

Skål Pedersenille ja muille, jotka eivät anna pelon tukkia suutaan!

annukka.oksanen@hs.fi Kirjoittaja on HS:n taloustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat