Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia kääntää suuntaansa aivan rotkon reunalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Matkapuhelinyhtiö Nokia riippuu yhden puhelimen varassa.

Myynnin massaa tehdään halvoilla peruspuhelimilla, mutta yhtiön maine, parhaiden katteiden segmentti ja tulevaisuuden uskottavuus ovat Lumia 920 -älypuhelimen varassa.

Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmään tukeutuvan Lumia 920 -puhelimen myynti on alkanut eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa puhelin myy hyvin. Tosin sillä varauksella, että myytävää on ollut vielä melko vähän, ja Nokia lähtee markkinaosuuksissa läheltä nollaa.

Perussyy myynnin kasvuun on puhelimen ohella se, että yhtiö on joustanut takavuosien linjastaan, jonka mukaan se ei tuota operaattoreille niin sanottuja sisäänheittotuotteita. Amerikkalainen operaattori AT&T myy Lumia 920 -puhelinta halvalla liittymänsä kytkynä. Puhelimen musta ja valkoinen malli ovat AT&T:n myydyimmät puhelimet.

Yhdysvalloissa uusi nokialainen ja Nokian mielenmuutos ovat tervetulleita. Operaattoreiden riippuvuus Applesta heikkenee, ja kuluttajille voidaan tarjota lisää vaihtoehtoja.

Bochumin irtisanomiset eivät näytä painavan Nokiaa Saksassa. Sielläkin Lumia 920 -puhelimia on jo vaikea löytää kauppojen hyllyiltä, sillä kysyntä on ollut kovaa.

Uutuuspuhelin tulee Nokian kannalta yhdennellätoista – ellei jopa kahdennellatoista – hetkellä. Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin keräämien tilastojen mukaan Nokia on romahtanut älypuhelinten myyntitilastoissa. Nokia on valunut älypuhelinkisassa kevään kolmannelta sijalta seitsemänneksi.

Suoritus on melkoinen, sillä markkinat ovat kasvaneet selvästi. Eikä kyse ole enää erikoistuotteiden markkinoista: myydyistä puhelimista jo 40 prosenttia on älypuhelimia.

Samankaltainen "saavutus" on Nokian pörssikurssi, jos sitä vertaa vaikkapa Applen kurssiin. Nokian osakkeen arvosta on kadonnut tällä vuosituhannella 97 prosenttia. Samaan aikaan Apple on noussut kohisten. Molemmat tekevät tulevaisuuden moderneja tuotteita ja toimivat kasvualalla.

Nokian vastaisku tulee viime hetkellä myös lyhyemmällä aikavälillä: etsikkoaikaa oli tämä vuosi, ja uutuus ehtii myyntiin juuri joulun alla. Joulupukki on ollut ahkera puhelinten tukkuostaja joka vuosi.

Nokiaa on moitittu monista strategisista virheistä: jääräpäisestä insinööriuskosta ja siitä, että se on hidas ymmärtämään kuluttajien muuttuvia toiveita.

Soran seasta seuloutuu kuitenkin myös kultahippuja. Yksi tällainen on kartta- ja paikkatieto-osaaminen. Osaamista Nokia hankki ostamalla digitaalisia karttoja ja navigointipalveluja kehittävän Navteq-yhtiön vuonna 2008. Kauppasummaa, joka oli 5,7 miljardia euroa, kauhisteltiin aikoinaan.

Toinen kultahippu Nokialle ovat kamerataidot, joihin hankittiin osaamista ryhtymällä vuonna 2005 yhteistyöhön linssiosaaja Carl Zeissin kanssa. Nokian uutuudessa kilpailijoita paremmat paikkapalvelu- ja kamerataidot yhdistyvät kilpailijoiden tasoiseen kuluttajan ja operaattoreiden tarpeiden ymmärtämiseen.

Insinööriajattelustakin on ollut jotain etua: "patenttimarkkinoilla" Nokia on myyjä, Apple ostaja.

Jos tämä asetelma pitää, Nokialla on mahdollisuus lähteä hyökkäykseen. Se pystyy tekemään Lumia 920:lle uskottavia seuraajia halvempiin hintaluokkiin.

Nokia on yhdessä tärkeässä piirteessä kuitenkin kaukana kilpailijoidensa takana. Nokian kilpailijat ovat menneet parin viime vuoden aikana kirkkaasti ohi sovellusten määrissä.

Kilpailijoiden suosion kasvu houkutteli runsaasti myös ympäristön – ekosysteemin – rakentajia. Niitä olivat esimerkiksi yhtiöt, jotka valmistivat puhelimen kanssa yhteistyötä tekeviä musiikkisoittimia, langattomia tulostimia ja koko kodin elektroniikan ohjausjärjestelmiä.

Nyt ne, jotka ovat käyttäneet muita järjestelmiä mutta miettivät Nokiaan vaihtamista, ovat kuin ikääntyneet opiskelijat. On tullut hankittua pitkä rivi tietyn järjestelmän hyllyjä, joilla ei tee mitään, jos siirtyy uuteen kirjahyllytyyliin.

Vaikka Nokialle edullinen asetelma pitäisi ja hyllyn vaihtajia ilmaantuisi, Suomessa on turha vetää lippua salkoon.

Yhtiön suunnanmuutosta sopii toivoa, mutta Nokia ei enää ole samanlainen kansantalouden napa ja Suomen pelastaja, joka se oli vahvan nousunsa aikana 1990-luvun lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat