Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkot tyhjenevät – henkisyys voimistuu

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Näin joulun alla kuuluu valittaa kaiken kaupallistumisesta. Yhteiskunta on muka täysin maallistunut, eikä perinteisistä henkisistä arvoista piittaa enää kukaan.

Kuin todisteena tästä Britanniassa julkaistiin tiistaina väestötilasto, jonka mukaan kristittyinä itseään pitävien määrä on romahtanut kymmenessä vuodessa 72 prosentista 59 prosenttiin. Jediritarien uskoa seuraa yhä 177 000 brittiä, vaikka jediuskonnonkin suosio on puolittunut.

Eikö millään ole enää mitään väliä? Onko Länsi-Eurooppa täysin sekularisoitunut?

Kaikkea muuta. Suomalaisilla uskontotieteilijöillä oli tällä viikolla loistava tilaisuus kuulla asiasta Britannian johtavaa uskontososiologia Linda Woodheadia.

Turussa ja Helsingissä vieraillut professori Woodhead tutkii sitä, miten uskonto ja uskonnollisuus vaikuttavat yhteiskuntaan ja päinvastoin. Hänen viestinsä on selvä: uskonnollisuus ja henkisyys eivät ole hävinneet minnekään vaan muuttaneet muotoaan.

Ihmiset ovat kyllästyneet perinteisten kirkkojen tarjoamiin uskonpaketteihin. Protestanttisten ja roomalaiskatolisten kirkkojen tuomitseva sävy on vieroittanut etenkin nuoret ja naiset. Henkisyydelle on suuri kysyntä, mutta sen rakennusaineet otetaan sieltä täältä omien tarpeiden mukaan.

"Kyseessä on dramaattinen muutos. Kirkkojen tyhjeneminen ei silti tarkoita sitä, että sekularisaatio lisääntyy, päinvastoin", Woodhead sanoi eilen Helsingissä.

(Tapasin Woodheadin Klaus K -hotellin aamiaishuoneessa. Professori valitteli sitä, ettei aamiaisella tarjottu suomalaisia herkkuja karjalanpiirakoita ja silliä. Ehkä tämäkin on merkki muuttuvista ajoista – hotelliaamiaisella ei saa edes viittä leipää ja kahta kalaa.)

Woodhead johti Britannian viisi vuotta kestänyttä laajaa tutkimusprojektia, joka selvitti uskontojen asemaa yhteiskunnassa. Poliittisille johtajille on tärkeä tietää, mikä kansalaisia liikuttaa. Henkiset arvot ovat iso osa ihmisten identiteettiä.

Professorin mielestä päättäjät ovat menettäneet uskonasioissa kosketuksensa kansalaisiin. Kun pääministerit haluavat konsultoida uskonnollisia tahoja, he kutsuvat koolle ryhmän eri uskontokuntien johtajia. Suurimmalle osalle väestöstä on kuitenkin aivan samantekevää, mitä ryhmä vanhoja mustakaapuisia miehiä saarnaa. Arkipäivän henkisyys elää ihan muualla.

Britanniassa uskonnosta keskusteleminen on nyt äärimmäisen suosittua. Ihmisten henkisyys ei kuitenkaan näy väestökyselyissä, joissa oma usko tai henkisyys pitää lokeroida tiukasti kirkkokuntien mukaan.

Oikeasti ihmiset tavoittelevat samoja asioita kuin ennenkin: mielenrauhaa, mystiikkaa ja henkistä tilan tunnetta. Entistä harvempi löytää näitä kirkon opetuksista. Tavallisempaa on rakentaa oma paketti esimerkiksi kourallisesta luterilaisuutta, hyppysellisestä buddhalaisuutta, hitusesta luonnonuskontoja ja pisarasta magiikkaa.

Kirkon vallan rapistuminen on tehnyt perinteisistä uskontokunnista entistä aggressiivisempia. Englannin anglikaanisen kirkon on ollut vaikea hyväksyä naispiispoja ja homoliittoja, vaikka suurin osa briteistä ei näe niissä mitään ongelmaa. Niin Britanniassa kuin Suomessakin naispappeuden vastustajia on hyysätty, kun taas naispapit ovat saaneet selviytyä yksin.

Suosittua on myös leimata kaikki perinteisten oppien ulkopuolelta tuleva hömpäksi ja maallistumiseksi. Tässäkin kirkot ampuvat omaan jalkaansa, koska kansan enemmistöä ei voisi moinen tuomitseminen vähempää kiinnostaa.

Anglikaaninen kirkko on jopa menettämässä asemansa häiden ja hautajaisten järjestäjänä. Viidennes ei halua enää kristillisiä hautajaisia. Ekologiset maahanpanijaiset ovat nyt kova sana.

"Henkisyyden etsiminen ekologisuudesta ja luonnosta on muutenkin suosittua. Tässä Suomi voisi olla edelläkävijä", Woodhead kertoi.

Entä mitä tulisi ajatella jediritarien uskonnon suosiosta Britanniassa?

"Kyselyjä ei pidä ottaa liian vakavasti. Me britit rakastamme vitsailua."

annamari.sipila@hs.fi Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat