Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä todisteet vielä löydetään

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tutkija Katri Vallaste on selvittänyt väitöskirjassaan Suomen, Ruotsin ja Viron lehdistön suhtautumista euroskeptikoihin vuosina 2000–2006. Väitöskirjan mukaan euron epäilijöitä on väheksytty. Yksi tutkituista lehdistä oli Helsingin Sanomat. Tarkastelussa olivat lehden uutiset ja pääkirjoitukset.

Olen jäävi arvostelemaan tutkimusta, sillä olen monta vuotta kirjoittanut EU:ta koskevia pääkirjoituksia. Mutta silti . . . 

Tutkimuksen perusongelma on, että lopputulos määräytyy sen mukaan, minkä katsoo väheksynnäksi. Vallaste näyttää etenevän muutenkin siinä järjestyksessä, että ensin tehdään päätelmät ja sitten niihin etsitään sopivat todisteet.

Vallaste löytää väheksyntää kovin monenlaisista lehtikielen tyyleistä, sanoista ja ilmaisuista: EU-vastustaja, EU-kriittinen, EU-epäilijä, EU-oppositio . . .

Hän katsoo, että vastustamista tarkoittava sanasto tekee euroskeptikoista – jonka Vallaste näyttää valinneen neutraaleimmaksi ilmaisuksi – järjettömästi ja epärakentavasti toimivia.

Päättely on sellaista, että sitä on helppo vastustaa (eli olla järjetön). Esimerkiksi "EU-kriittinen" on käyttökielessä yhtä neutraali kuin "euroskeptikko".

Vallaste löytää sanojen ja metaforien tulkinnan kautta lehtien asenteista kaksi ryhmää: eurofiilit ja euroskeptikot. Jälkimmäiseen ryhmään joutuneet piirtyvät Vallasteen mukaan tyhminä, kouluttamattomina, köyhinä ja ahdasmielisinä. Tarvitsee suurta määrätietoisuutta, jotta päätyy tällaiseen mielikuvalistaan.

Tutkimukseen näyttää päässeen myös kolumnini vuodelta 2005. Kirjoitan siinä hassuista myyteistä, joita EU:sta kerrotaan. Muun muassa huhusta, jonka mukaan EU vaatii kasvatussioille leluja.

Vallasteen mukaan kolumnin kirjoittaja pyrkii tekemään kummallisista vaatimuksista euroskeptisyyden ydintä ja osoittamaan ytimen olevan mätä.

Kirjoittajana voin kertoa, että kolumni käsitteli brittiläisen lehdistön toimintaa, jossa ei kunnioiteta totuutta. Lopussa totean, että EU oli hölmö, kun se perusti "huhunräjäytysyksikön". Vallasteen logiikan mukaan halusin varmaan kertoa, että EU:n ydin on mätä? Tai lehdistön?

Toinen ongelma väitöskirjassa on se, että siinä ei ole ymmärretty eri tekstityyppien rooleja.

Vallaste muistuttaa, että jos kaipaa – kuten lehdissä kaivataan – moniarvoista keskustelua EU:sta, ei pitäisi tukahduttaa sitä omilla asenteillaan.

Pääkirjoitusten ei kuulu olla puolueettomia. Helsingin Sanomat on suhtautunut myönteisesti eurooppalaiseen integraatioon ja todennut sen pääkirjoituksissaan.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat