Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesipula uhkaa lisätä kriisejä maailmalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailman vedenkulutuksen ennustetaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä puolitoistakertaiseksi. Silloin jo kaksi kolmasosaa maailman väestöstä elää alueilla, joilla on vedensaannissa jonkinlaisia vaikeuksia tai vakavia ongelmia.

Vesipulaa pahentavat väestönkasvu, ilmastonmuutos sekä ruoan ja energian tuotannon lisääntyminen. Jo nyt noin 800 miljoonaa ihmistä kärsii juomaveden puutteesta. Jätevesihuollon puutteet ovat osasyy siihen, että ripuli tappaa yli 1,6 miljoonaa pikkulasta vuodessa, varoittavat YK ja EU.

Varsinaisia vesisotia ei ole vielä koettu. Vedensaanti on kuitenkin olennainen osa monia kansainvälisiä kiistoja. Vedestä ja sen käytöstä riidellään muun muassa Keski-Aasian Uzbekistanissa ja Tadžikistanissa, Niilin varrella, Lähi-idässä sekä Mekongin rantavaltioiden kesken.

Jokiriitojen maat jakaantuvat yleensä sen mukaan, sijaitsevatko ne ylä- vai alajuoksulla. Yläjuoksun maat haluavat käyttää vettä energian tuottamiseen, kun taas alajuoksulla suositaan maataloutta. Vedestä kiistellään kansallisesti ja alueellisesti.

Veteen liittyvien ongelmien ratkaiseminen ei lopu koskaan, sillä ihmiset tarvitsevat aina vettä ja tuottavat samalla jätevettä. Suomi on vesiasioissa pitkän linjan asiantuntija. Kun vesiongelmat pahenevat, Suomella on tilaisuus ja jopa velvollisuus laajentaa rooliaan sekä kansainvälisessä vesidiplomatiassa että vesiteknologian osaajana.

Vesidiplomatia tarkoittaa vedestä johtuvien riitojen ehkäisemistä ja ratkaisemista konfliktien sovittelusta saatujen mallien mukaan. Vesidiplomatiassa korostuvat kiistan taustalla olevat poliittiset syyt. Tavoitteena on saada osapuolet sopimaan vedestä niin, että kaikki hyötyvät.

EU-maiden ulkoministerit sopivat viime maanantaina vesidiplomatian yhteisistä periaatteista. Unioni haluaa varautua vesikiistojen lisääntymiseen.

Suomi on painottanut vesiturvallisuutta kansainvälisenä tavoitteena. Suomen aktiivisuus vesialalla juontaa juurensa jo 1960-luvusta, jolloin sovittiin Helsinki rules -nimellä tunnetut säännöt rajavesikiistojen varalle. Suomi teki YK:ssa ehdotuksen rajavesisopimukseksi jo vuonna 1970. Valtiot ovat kuitenkin hyvin haluttomia luovuttamaan suvereniteettiaan vesikiistoissa. Sopimus ei ole tullut vieläkään voimaan, koska ratifioijamaita ei ole vieläkään tarvittavaa määrää.

Suomen lisäksi aktiivisia vesiasioiden edistäjiä EU:ssa ovat etenkin Saksa, Ranska ja Hollanti. Koska Suomi on pieni maa, sen panos ei voi olla euromääräisesti samankokoinen kuin suurten maiden. Siksi kannattaa jatkaa keskittymistä valikoituihin alueisiin. Kehitysyhteistyössä Suomi on erikoistunut etenkin jätevesihuollon kehittämiseen.

EU on pannut neljässä vuodessa yli kaksi miljardia euroa köyhien maiden erilaisiin vesiprojekteihin. Mutta EU-maatkin tarvitsevat apua. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD myönsi tässä kuussa Romanialle 27 miljoonan euron lainan juoma- ja jätevesihuollon kohentamiseksi.

Maailman vesiongelmat ovat Suomelle myös markkinarako, tilaisuus tehdä bisnestä. Kemira on yksi alan vetureista, mutta valtaosa Suomen vesiteknologiayhtiöistä on pieniä. Niiden on vaikea päästä kansainvälisille markkinoille ilman yhteistyötä. Yhteistyöelin Suomen vesifoorumi ry yrittää nyt paketoida yrityksiä ja hankkeita, jotta niitä olisi helpompi myydä maailmalle.

Suomalaisyhtiöillä on vesialalla omat vahvuutensa. Metsäteollisuus on tuonut vedenkäsittelystä kokemusta, jota voi soveltaa myös öljy- ja kaivosteollisuuteen. Kaikenlainen veden kierrätys ja vedenkäytön tehostaminen ovat aloja, joilla riittää kysyntää. Suomessa on Nokian varjossa kehitetty myös erilaisia mittauslaitteita, joilla voi arvioida esimerkiksi tulvariskiä. Taitoa siis on, mutta vientiä pitää yhä kehittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat