Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallista peliä Itä-Kiinan merellä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aluekiistat ovat maiden välisistä kiistoista pahimpia, koska niissä järki ja suhteellisuudentaju haihtuvat. Tunnelataukset ovat rajuja, vaikka kiistanalaiset alueet olisivat mitättömiä.

Kaikki aluekiistojen huonoimmat puolet ovat mukana Itä-Kiinan merellä, missä jännitys etenkin Kiinan ja Japanin välillä on joulukuun kuluessa kiristynyt hiljaisemman vaiheen jälkeen uudelleen. Kiista koskettaa myös Yhdysvaltoja: maa on solminut Japanin kanssa keskinäisen puolustussopimuksen ja on vahvasti läsnä sotilaallisesti meri- ja ilma-alueilla Kiinan edustalla. Taiwanillakin on omia aluevaatimuksiaan, samoin Etelä-Korealla. Vieressä sijaitsee naapureitaan ajoittain ydinaseilla uhkaileva Pohjois-Korea.

Pääkiista koskee oikeutta Taiwanista koilliseen sijaitseviin, kallioisiin ja asuinkelvottomiin saariin, joita Japani kutsuu nimellä Senkaku ja Kiina nimellä Diaoyu. Päällekkäisten ja ristikkäisten aluevaatimusten kattama merialue ulottuu saarista lähes tuhat kilometriä pohjoiseen. Etelä-Kiinan merellä on erillisiä kiistoja.

Kriisin uusiutumisen taustalla ovat hyvin perinteiset syyt. Sotilaalliset asetelmat Kiinan edustalla ovat muutoksessa, johtajat käyttävät nationalismia sisäpolitiikkansa välineenä, ja kiistellyllä vyöhykkeellä sijaitsee merenalaisia energiavaroja.

Kriisi on tuskin ohimenevä ja kerralla ratkaistavissa oleva. Sotilaallinen muutos alueella jatkuu todennäköisesti vuosia ja ylläpitää jännitteitä. Mikään osapuolista ei hae sotilaallista konfliktia, mutta vahinkojen vaara kasvaa, kun uhmakas haastaminen leviää mereltä myös ilmatilaan ja maat kasvattavat voimavarojaan.

Kiina käynnisti aluekiistan uusimman erän marraskuun lopussa julistamalla ilmapuolustuksen ilmoittautumisvyöhykkeen, joka kattaa koko kiistellyn alueen. Kiina voi esittää uuden vyöhykkeen luonnollisena osana pyrkimystään vahvistaa sotilaallista voimaa rannikkonsa edustalla ja turvata kauppareittinsä merellä.

Vyöhyke on pieni askel verrattuna Kiinan monivuotiseen sotilaalliseen varusteluohjelmaan, jonka paraatihankkeita ovat lentotukialus ja tutkassa heikosti näkyvä häivehävittäjä. Molemmat ovat vasta testausvaiheessa.

Varustautumisen keskeinen tavoite on pystyä haastamaan Yhdysvaltain laivaston ja ilmavoimien esteetön liikkuminen Itä- ja Etelä-Kiinan merellä. Vastakkainasettelu Japanin kanssa on sivujuoni, vaikkakin poliittisesti harkittu.

Kiinan tapa julistaa uusi ilmapuolustusvyöhyke oli omiaan kärjistämään aluekiistoja. Sen lisäksi, että vyöhyke kattaa kiistellyt saaret, Kiina ulotti ilmoitusvelvollisuuden myös sellaiseen siviili-ilmailuun, jonka määränpää ei ole Kiina.

Yhdysvallat lähetti heti ja ilmoittamatta kaksi pommikonetta lentämään vyöhykkeellä, eikä Japani aio noudattaa Kiinan vaatimusta. Etelä-Korea antoi turvallisuusperustein siviilikoneille luvan ilmoittaa reittinsä Kiinalle mutta perusti myös itse uuden ilmapuolustuksen ilmoitusvyöhykkeen.

Kun Kiina ilmoitti vyöhykkeestään, Japanissa oli jo meneillään ehkä suurin puolustusuudistus sitten toisen maailmansodan. Uudessa turvallisuusstrategiassa puolustusvalmiuden painopiste siirtyy pohjoisesta lounaaseen, Itä-Kiinan merelle. Japani lisää sotilashankintojaan ja kasvattaa puolustusmenojaan viidellä prosentilla seuraavien viiden vuoden aikana. Pääministeri Shinzo Aben mukaan Japani normalisoi puolustusvalmiutensa.

Vaarallisempaa kuin sotilasvoiman lisääminen olisi Itä-Kiinan meren aluekiistojen käyttäminen kansallismielisyyden kohottamiseen. Kansallismielisyys on jo kohollaan, mutta sitä selvästi myös varotaan sekä Japanissa että Kiinassa. Vimma on helpompi sytyttää kuin sammuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat