Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajilta unohtui vakaa ja arvokas käytös

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni äänestäjä on kiukustunut edustajiensa levottomasta käytöksestä eduskunnan täysistuntosalissa. Erityisesti on harmittanut televisioiduissa istunnoissa näkynyt puuhailu matkapuhelimien kimpussa (HS 16. 2.). Puhemies Eero Heinäluoman mukaan juuri kännyköiden käytöstä tulee eniten kansalaispalautetta.

Puhemiesneuvosto kehotti viime viikolla edustajia välttämään puhelimen tarpeetonta käyttöä täysistunnoissa.

Valtiopäivien avajaisissa meno oli ajoittain jopa levotonta mutta vähintäänkin protokollan vastaista. Kolme kansanedustajaa saapui täysistuntosaliin kesken tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheen. Virallisten avajaisseremonioiden jälkeen moni edustaja otti kännykkäkameralla kuvia itsestään ja kavereistaan.

Ei kai täysistuntosali ole kansanedustajille niin harvinainen tila, että siellä olemisesta pitää saada pysyvä muisto valokuvan muodossa? Vai johtuiko into kuvaamiseen siitä, että kerrankin oli jotain parempaa päällä?

Puhemiesneuvosto on joutunut ojentamaan rivikansanedustajia käyttäytymisestä ennenkin.

Kansanedustajien käytöksestä on säädetty jopa perustuslaissa. Sen 31. pykälän toisen momentin mukaan "kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä". Sääntö on pysynyt kutakuinkin samana vuoden 1869 valtiopäiväjärjestyksestä lähtien.

Käsitys siitä, mikä on vakaata ja arvokasta käytöstä, vaihtelee eri aikakausina. Vanhempi sukupolvi on kautta aikain moittinut nuorempia käytöstapojen unohtamisesta ja huonosta pukeutumisesta. Vakaa ja arvokas käytös tarkoittaa varmaankin monen nuoremman kansanedustajan mielestä jäykistelyä. Nykytekniikka taas auttaa edustajia sekä tiedonhankinnassa että yhteydenpidossa.

Edustajilta vaadittu vakaa ja arvokas käytös on silti jotain muuta kuin historiasta periytyvä taakka. Käytöksellä ja siistillä pukeutumisella ei ole tarkoitus korostaa kansanedustajien tärkeyttä vaan kunnioittaa kansanvaltaa.

Kansanvaltaisessa järjestelmässä parlamentilla on ylin päätösvalta. Siksi kansanedustajilta on lupa odottaa järjestelmän kunnioitusta osoittavaa käytöstä, kun valtiopäivät avataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat