Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomutuotanto kasvaa, mutta kuluttaja epäilee yhä laatua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Luonnonmukaisesti viljeltyjen elintarvikkeiden myynti Euroopan unionissa on kymmenen viime vuoden aikana nelinkertaistunut. Luomutuotanto kasvaa koko ajan, ja ala kiinnostaa etenkin nuoria ja naispuolisia viljelijöitä.

EU-maiden yhteenlasketusta peltoalasta luomua on silti alle kuusi prosenttia. Luomueläinten osuus kaikesta eläintuotannosta on vielä pienempi, noin prosentti. Eniten luomueläimiä on nautakarjan ja lampaiden joukossa.

Yksi suurimmista luomutuotannon kasvun pullonkauloista on kuluttajien luottamus. Esimerkiksi suomalaisista peräti puolet ei näe mitään syytä maksaa lisähintaa luomutuotteista (HS 25. 3.). Eniten luomua ostetaan pääkaupunkiseudulla, ja viidennes suomalaiskuluttajista ostaa luomua ainakin kerran viikossa.

EU-komissio julkisti tiistaina lakiehdotuksen uusiksi EU-säännöiksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luomutuotteiden merkinnöistä. Vanhimmat nyt voimassa olevat säännöt ovat 1990-luvun alusta, jolloin nykymuotoinen luomutuotanto teki vasta tuloaan.

Komission ehdotus tähtää toisaalta kuluttajien luottamuksen parantamiseen, toisaalta viljelijöitä rasittavien sääntöjen yksinkertaistamiseen. Yhtälö ei ole helppo: epäilevä kuluttaja haluaa varmuuden siitä, että luomu on todellakin luomua eikä jotain muuta. Nyt komissio kaavailee muun muassa luomutiloille tehtävien valvontakäyntien harventamista. Hyvää ehdotuksessa on se, että erilaisia poikkeuslupia esitetään karsittaviksi. Tämä lisää viljelijöiden tasa-arvoisuutta.

Suomalaisten tuottajien kannalta ongelmia voi aiheuttaa uusi vaatimus, että luomutilalla kaiken – niin kasvinviljelyn kuin eläintenkin – pitää olla luomua. Toistaiseksi esimerkiksi kasvipuoli voi olla luomua, vaikka lehmien luomuvaatimukset eivät täyttyisikään.

Suomalaisviljelijöitä arveluttaa sekin, että tulevaisuudessa luomueläintilalle ei enää saisi tuoda tavallista jalostuseläintä. Luomujalostuseläimen tuonnin muualta Euroopasta pelätään lisäävän eläintautiriskejä. Kyse on myös kustannusten kasvusta.

Luomutuotanto ei riipu vain viljelijöistä ja kuluttajista. Elintarviketeollisuudella ja kaupalla on iso vastuu siitä, että luomuruoka pääsee markkinoille. Väliportaan pitää olla entistä ketterämpi ja joustavampi, jotta markkinat kasvavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat