Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyys on pallo Intian jalassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailman toiseksi runsasväkisin maa Intia käynnisti maanantaina parlamenttivaalit, jotka kestävät peräti viisi viikkoa. Kyseessä ei ole vain demokraattinen, maantieteellinen ja logistinen voimannäyte, vaan vaalitulos viitoittaa Intian tulevan suunnan. Uudesta johdosta riippuu, pystyykö Intia vahvistamaan asemaansa geo- ja kauppapoliittisena mahtina. Onnistuminen edellyttäisi maan kesto-ongelmien eli köyhyyden, korruption ja epätasa-arvon kukistamista.

Vaaleja on pohjustettu monta kuukautta, ja kilpailu tiivistyy kahden kärkiehdokkaan väliseen taisteluun. Kiistaton ennakkosuosikki on hindunationalistisen ja keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen (BJP) johtaja Narendra Modi. Nyt vallassa olevalle keskustavasemmistolaiselle kongressipuolueelle (INC) mielipidemittaukset ennustavat tappiota. Kongressipuolue henkilöityy Gandhien dynastiaan ja etenkin sen johtohahmoihin Rahul Gandhiin ja hänen äitiinsä Sonia Gandhiin.

Intia on kuitenkin liittovaltio, jossa paikallisten ja alueellisten puolueiden asema on hyvin vahva. Siksi parlamenttivaalit eivät suinkaan ole kahden puolueen kauppa. Vaikka Modin hindunationalistinen BJP voittaisikin vaalit, se tuskin saa yli puolia parlamentin alahuoneen paikoista. Todennäköistä onkin, että Modi joutuu etsimään hallituskumppaneita menestyksekkäiden alueellisten puolueiden joukosta.

Pääministerinä Modi veisi Intiaa oikealle – eikä vähiten talous- ja sosiaalipolitiikan saralla. Vaalien alla Modin kannattajakunta on vetänyt Intiasta yhtäläisyysmerkkejä 1980-luvun Britanniaan ja pääministeri Margaret Thatcheriin. Pian Intiassakin saatetaan suunnitella keskushallinnon keventämistä, yrittäjyyden edistämistä ja köyhäinavun karsimista.

Yli miljardin asukkaan Intiassa on jo nyt vahva ja kulutuskykyinen keskiluokka, mutta ruoka-apuun turvautuvat yhä sadat miljoonat intialaiset. Jyrkkiä eroja hyvinvoinnissa pitävät yllä hallinnon ja verotuksen tehottomuus sekä korruptio. Keskiluokka ja sitä kohti pyristelevät köyhemmät yhteiskuntaluokat ovat kuitenkin joutuneet toistuvasti pettymään keskustavasemmistolaiseen kongressipuolueeseen. Eteenpäin pyrkiville – köyhillekin – Modin kampanja antaa lupauksen muutoksesta ja vaurastumisesta.

Kampanjan vetonaula on läntinen Gujaratin osavaltio, jonka pääministerinä Modi on toiminut pitkään. Gujarat on nauttinut talousnoususta, vaikka vastustajien väitteet suuryritysten etujen ensisijaisuudesta ovatkin voimistuneet vaalivuonna.

Nyt ydinkysymys on, pystyisikö kansanpuolue modernisoimaan ja tehostamaan Intian hallintoa niin, että myös köyhien asema paranisi. Jos uudistuksissa uhrataan demokratia ja tasa-arvo, markkinatkaan eivät toimi kunnolla.

Kiintoisaa on, että niin pääpuolueet kuin köyhyyttä vastaan taisteleva Aam Aadmi (AAP) -puoluekin ovat ottaneet naiset huomioon vaaliohjelmissaan. Naisäänestäjiä houkutellaan muun muassa entistä paremmilla vaikutusmahdollisuuksilla, kohdennetuilla tuilla ja lainoilla sekä naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisellä. Naisten poliittinen aktiivisuus on lisääntynyt maailmallakin paljon huomiota saaneiden raiskaustapausten jälkeen. Naisäänestäjiä Intian parlamenttivaaleissa on lähes 400 miljoonaa.

Lännessä huomio kiinnittyy uuden johdon kykyyn huolehtia Intian sisäisestä vakaudesta ja suhteista naapurimaihin. Ennakkosuosikki Modin mainetta tahraavat hindujen ja muslimien väliset väkivaltaisuudet vuonna 2002. Eri uskontokuntien rauhanomaista rinnakkaiseloa vaaliville Modi ei ole vieläkään uskottava ehdokas. Modin uskotaan myös koventavan linjaa Kiinaa ja Pakistania kohtaan.

Kyse ei ole vain rajakiistoista, sillä Intia kilpailee Pakistanin kanssa vaikutusvallasta Afganistanissa. Länsi toivoo Intiasta lähialueensa vakauttajaa. Siihen rooliin eivät sovi vältettävissä olevat kahnaukset ja ydinaseperiaatteiden aiempaa radikaalimpi tulkinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat