Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiajan paluu on aiempaa lähempänä

Pääkirjoitus
 

Mistä on kyse, kun täysjärkisiltä vaikuttavat vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan? Miksi yliopistotutkijat joutuvat nettivihan kohteiksi? Miten on mahdollista, että suuri puolue kieltää vaalimateriaalissaan ilmastotutkimuksen tulokset?

Nykyään ajatellaan, että taikausko on historiaa ja maailma edistyy vääjäämättä. Sivistystason, sananvapauden ja ympäristötietoisuuden kuvitellaan lisääntyvän vuosi vuodelta. Todellisuudessa rationaalinen, tieteelliseen tietoon perustuva maailmankuva on helposti särkyvä rakennelma. Hiljattain on näkynyt merkkejä sen murenemisesta.

Moniin tutkijoihin on alkanut kohdistua niin voimakasta nettivihaa, että se on saanut heidät varomaan puheitaan. Esimerkiksi ravintotieteilijät ja tasa-arvotutkijat ovat saaneet suoranaisia uhkausviestejä.

Tammikuussa Suomessa koettiin ensimmäinen tuhkarokkoepidemia, joka oli seurausta siitä, että vanhemmat olivat jättäneet lapsiaan rokottamatta.

Eurovaalien alla Perussuomalainen-lehti julkaisi satiirisen Kansalaisen direktiivioppaan. Sen mukaan ilmasto ei ole lämmennyt vuoden 1997 jälkeen eikä ilmastotiede ole pystynyt todistamaan ilmaston lämpenemisen olevan ihmisen syytä. Väitteitä kuvitti rasistinen pilakuva, jossa Ilmatieteen laitos rinnastettiin afrikkalaiseen noitatohtoriin.

Suomessa mikään suuri puolue ei ole aiemmin esittänyt niin rankkoja tieteenvastaisia väitteitä kuin perussuomalaiset vitsikkääksi tarkoitetussa kampanjassaan. Yhdysvalloissa tieteellisen tiedon kieltäminen on kuitenkin jo normaalia puoluepolitiikkaa. Republikaanipoliitikkojen on melkein pakko epäillä ilmastonmuutosta ainakin julkisuudessa.

New York Timesin talouskolumnisti Paul Krugman kirjoitti vuonna 2010, ettei tieteen kieltäminen lopu tähän: konservatiiviset piirit suhtautuvat vihamielisesti myös evoluutioteoriaan ja suhteellisuusteoriaan.

Luit oikein: suhteellisuusteoriaan.

Conservapedia-verkkopalvelussa on yhä artikkeli, jonka mukaan Einsteinin suhteellisuusteoria on liberaalien salaliitto, jonka tarkoituksena on saada ihmiset ajattelemaan, että moraalikin on suhteellista.

Politiikan tutkijat ovat jo pitempään puhuneet keskiajan paluusta. He tarkoittavat tilannetta, jossa hallitukset menettävät valtaansa yksityisarmeijoille, rikollisjengeille ja klaaneille samaan tapaan kuin Rooman vallan jälkeisessä Euroopassa.

Somalian ja Afganistanin tapaisissa maissa kehitysavun antaminenkin on nykyään vaarallista. Euroopassa valtioiden on vaikea pitää kiinni vanhoista verotusoikeuksistaan.

John Rapley kuvaili vuonna 2006 Foreign Affairs -lehden artikkelissa "The New Middle Ages" (uusi keskiaika), miten talouden kansainvälistyminen vaikeuttaa verotusta ja vie hallituksilta mahdollisuudet johtaa kansakuntiaan keppien ja porkkanoiden avulla. Teksti on nyt ajankohtaisempi kuin ilmestyessään. Siinä kuvattu kehitys on kiihtynyt. Verotulot pakenevat veroparatiiseihin, tuloerot kasvavat ja rikkaat palkkaavat itselleen turvallisuusjoukkoja kaikkialla maailmassa.

Keskiaikaa kutsutaan usein "pimeäksi", koska antiikin ja renessanssin välisenä aikana tieteiden ja taiteiden kehitys hidastui. Kirkko vaiensi tiedemiehet ja toisinajattelijat. Kansa oli takapajuista ja taikauskoista.

Voisiko tieteenvastaisuuden lisääntyminen olla tälläkin kertaa yhteydessä valtioiden heikkenemiseen? Ainakin Yhdysvalloissa ne kumpuavat samasta kaikupohjasta. Äärimmäinen individualismi vastustaa verotusta ja tieteellistä asiantuntemusta. Samat konservatiiviset piirit rakentavat salaliittoteorioita valtiosta ja ilmastonmuutoksesta.

Paul Krugman kirjoitti 11. 5. kolumnin, jossa hän ennusti, että republikaanit joutuvat seuraavaksi kieltämän taloustieteen perusteet. Hän arvioi, että heti kun Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto esittää odotetut kunnianhimoiset ohjeet voimalaitosten ilmastopäästöjen leikkaamisesta, konservatiivit alkavat vastustaa niitä keksityin taloudellisin perustein.

Ohjeet julkaistiin eilen.

Elina Grundström
elina.grundstrom@kolumbus.fi
Kirjoittaja on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat