Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotavangin isä puhuu väkivaltaa vastaan

Pääkirjoitus
 

Tarinaa siitä, miten yhdysvaltalainen sotilas Bowe Bergdahl joutui 2009 Talebanin vangiksi ja vapautui viiden vuoden kuluttua, kesäkuun alussa, ei vielä tunneta kokonaan.

Oliko 28-vuotias mies kelpo sotilas vai karkuri? Oliko hän alun perinkin tasapainoton tai niin herkkä, ettei hänen paikkansa olisi ollut armeijassa lainkaan?

Tarinan täydentymistä pitää odottaa, sillä Bergdahl toipuu yhä sotilastukikohdassa Texasissa.

Omaa versiotaan on jo kertonut Bergdahlin isä Bob. Brittiläiseen The Guardian -lehteen viime talvena tehdyssä videohaastattelussa hän puhui paitsi pojastaan myös suhteestaan Afganistaniin ja Yhdysvaltain politiikkaan.

Katsoin videon ja ihmettelin, kun kommentit kuulostivat tutuilta. Oivalsin, että samoja äänenpainoja käytti ranskalaiskirjailija Marguerite Duras (1914–1996) omaelämäkerrallisissa novelleissaan toisesta maailmansodasta, Ranskan vastarintaliikkeestä ja keskitysleireistä.

Tuska-kokoelmasta Mikko Roiha dramatisoi ja ohjasi keväällä väkevän esityksen Teatteri Jurkkaan.

Bob Bergdahlia kuvataan videossa patikoimassa Idahon avarissa maisemissa. Hän laittaa laavun koivikkoon ja tekee tulet. Sitten mies kertoo, miten hän on poikansa vankeusvuosien aikana opiskellut Afganistanissa puhuttua paštun kieltä ja maan historiaa.

Hän puhuu halustaan "ymmärtää" ja täyttää "sydämen tyhjää tilaa", jonka kanssa hän on herännyt joka aamu sen jälkeen kun poika vangittiin.

Hän puhuu pasifismistaan, esikuvana Vietnamin sotaa vahvasti arvostellut saarnaaja Martin Luther King.

Onko Bergdahl epäisänmaallinen? Hurahtanut poikansa vangitsijoiden mielistelyyn?

Ei suinkaan. Sanoma on aivan sama kuin Marguerite Durasilla maailmansodan jälkeen. Novelleissa miehitetyn Ranskan ristiriitaisuudesta ja myös vastarintaliikkeen väkivallasta Duras piirsi säpsähdyttävän kuvan inhimillisyyden umpikujasta, johon sota ajoi kaikki ihmiset.

"Ainoa mahdollinen vastaus natsien rikokselle on tehdä siitä kaikkien rikos", Duras kirjoitti. Ihmisyys on jakamaton, oli kyse voittajista tai voitetuista. Täysin hyviä ei ole, ei liioin pelkästään pahoja.

Näin näyttää myös Bob Bergdahl ajattelevan. "Sodat loppuvat sopimalla", hän sanoo. Väkivallan kierteestä pitää sanoutua irti, eikä siihen ole muuta keinoa kuin yritys ymmärtää vihollista ja lähentyä neuvotteluun.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat