Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakeomistusten julkisuus on uhattuna

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vielä 1970-luvulla Yleisradion taloustoimittaja Esko Seppänen joutui ostamaan suomalaisyhtiöiden osakkeita ja menemään osakeomistajan oikeudella yhtiökokouksiin, jotta saisi tietoa siitä, keiden hallussa yhtiöt oikein olivat.

Vasta 1980-luvulla osakeyhtiölaki velvoitti suomalaisyhtiöt avaamaan omistuksensa. Siinä vaiheessa oli jo alettu ymmärtää, että avoimuus ja läpinäkyvyys ovat markkinatalouden keskeisiä elementtejä. Jotta osakemarkkinat olisivat tehokkaat, niillä toimivilla pitää olla käytettävissään samanaikaisesti samat tiedot muun muassa yhtiöiden tuloksista ja omistusmuutoksista. Muuten piensijoittajaa, ja vähän suurempaakin sijoittajaa, on helppo höynäyttää.

Suomessa omistustietojen julkisuus on ollut tähän asti hyvällä tolalla. Tieto pörssiyhtiöiden suomalaisomistuksesta on arvopaperikeskuksessa Euroclear Finlandissa saatavilla ajantasaisesti ja myös muiden kuin viranomaisten seurattavissa.

Muualla maailmassa yleinen malli on pankkien ylläpitämä, läpinäkymätön hallintarekisterijärjestelmä. Suomen lainsäädännössä on tähän asti lähdetty siitä, että suomalaiset sijoittajat eivät saa hallintarekisteröidä suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita vaan piiloon menemisen mahdollisuus koskee vain ulkomaisia sijoittajia.

Nyt omistusten avoimuus voi ottaa askeleen taaksepäin – jos nyt ei aivan 1970-luvulle asti, niin kuitenkin väärään suuntaan. Syynä on syksyllä voimaan tuleva EU:n arvopaperikeskusasetus, joka valtiovarainministeriön (VM) asettaman työryhmän mielestä vaatii muutoksia Suomen kansallisiin lakeihin.

Asetuksen taustalla on EU:n pyhä missio eli ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja rahan vapaa liikkuminen EU-maasta toiseen. Tällä kertaa EU haluaa avata kilpailun arvopaperien liikkeeseenlaskussa ja säilytyksessä eli pakottaa EU-alueen arvopaperikeskukset kilpailemaan keskenään.

Tavoite on varmasti hyvä mutta hankalasti sovitettavissa yhteen Suomen läpinäkyvän järjestelmän kanssa. EU:n asetus on rakennettu eurooppalaiseen maailmaan, jossa Suomen kaltainen suoran arvopaperisäilytyksen malli on harvinainen. Siksi VM:n työryhmä päätyi siihen, että Suomessakaan ei voi vastedes pysytellä suoran säilyttämisen mallissa vaan sen rinnalla myös suomalaisille on annettava mahdollisuus kirjata omistuksensa hallintarekisteriin – siis julkisuuden ulottumattomiin.

Näin tehtäisiin muun muassa siksi, että suomalainen pörssiyhtiö voisi aidosti valita, missä se laskee osakkeensa liikkeeseen.

Työryhmä yrittää turvata omistusten osittaisen julkisuuden kahdella ehdotuksella. Toinen olisi Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämä uusi kansallinen rekisteri, jonne kerättäisiin neljä kertaa vuodessa tiedot niistä suomalaisista osakkeenomistajista, jotka omistavat yli 500 osaketta jostakin yhtiöstä. Neljä kertaa vuodessa on vähän verrattuna reaaliaikaiseen tietoon.

Lisäksi "poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt" eivät voisi kätkeä omistustaan suomalaisyhtiössä hallintarekisteriin. Poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön määritelmä on otettu rahanpesuasetuksesta, eikä se ole sellaisenaan läheskään kattava esimerkiksi todellisen taloudellisen vaikutusvallan suhteen. Työryhmän mukaan hallintarekisteröinnin kielto voitaisiin ulottaa myös lähipiiriin eli esimerkiksi puolisoihin, ja sitä voitaisiin laajentaa esimerkiksi kuntapoliitikkoihin, jos näin halutaan.

VM:n esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle. VM on tiukkana siitä, että koska arvopaperikeskusasetus tulee pian voimaan, se on huomioitava kansallisessa lainsäädännössä – säätämättä jättäminen ei siis ole ratkaisu. Tällaisenaan esitys ei kuitenkaan istu suomalaiseen julkisuuslinjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat