Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämän pelisäännöt kaipaavat tarkennusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikon selkkaus teknologiakonserni ABB:n Pitäjänmäen-tehtaalla Helsingissä osoitti, että työelämän pelisäännöissä on edelleen korjaamisen varaa. ABB purki tehtaan pääluottamusmiehen työsuhteen, mikä on äärimmäisen harvinaista. Työsuhteen purkuprosessiin päädyttiin, koska pääluottamusmiehillä on tavanomaista huomattavasti vahvempi irtisanomissuoja. Sittemmin työsuhde lopetettiin yhteisestä sopimuksesta.

Selkkaus poiki loppuviikosta joitakin ulosmarsseja metallialan tehtailla. Se oli myös vähällä katkaista parhaillaan käynnissä olevat neuvottelut työrauhajärjestelmän pelisäännöistä. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto lähti neuvotteluista eikä palaa niihin ainakaan tämän vuoden puolella.

Työnantajien ja palkansaajien välisten neuvottelujen aikataulu on hämärästi muotoiltu – "syksyn loppuun mennessä" – mutta jo jonkin aikaa on näyttänyt selvältä, ettei aikataulu pidä. Tuloksistakaan ei kannata odottaa kaksisia.

Järjestöillä on käytännössä aikaa tämä viikko, mutta puolin ja toisin on varauduttu siihen, että neuvottelut venyvät vähintään tammikuulle. Elleivät sitten neuvottelijat totea joulun alla yhdessä, että ei tästä mitään tule.

Työrauhaehtojen kiristäminen oli erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n väistyvän puheenjohtajan Ilpo Kokkilan tavoitelistan kärjessä. Kokkilan käskystä EK:n toimisto laati neuvottelujen aluksi valmiit lakiehdotukset, joissa laittomista lakoista langetettavia sanktioita olisi kiristetty huomattavasti ja myös luottamusmiehet olisivat joutuneet henkilökohtaisesti taloudelliseen vastuuseen.

Kokkilan määrätietoisesti ajama tavoite oli yksi osoitus siitä, kuinka kaukana suoraviivaiseen toimintaan tottuneiden vuorineuvosten ajatusmaailma on työmarkkinajärjestöjen loputtomien neuvottelujen käytännön elämästä.

Työnantajan tavoitteena on nimenomaan laittomien lakkojen – siis sellaisten lakkojen, joihin mennään työehtosopimuksen ja työrauhavelvoitteen ollessa voimassa – lopettaminen, tai ainakin reipas vähentäminen. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä oli työtaistelujen vuoksi menetetty vajaat 30 000 työpäivää (HS 13. 12.). Niistä suurin osa on ollut juridisesti katsoen laittomia.

Palkansaajapuoli on vastannut, että laittomat lakot ovat yleensä pahan mielen ilmauksia: lyhytkestoisia ulosmarsseja vastalauseena yrityksen väen vähentämiselle tai muille leikkauksille.

Työrauhan pelisäännöt, kuten muutkin työelämän säännökset, ovat lähinnä niitä yrityksiä varten, joissa asioista ei pystytä sopimaan. Työpaikoilla, joissa on hyvä yhteishenki, laeilla ja työehtosopimuksilla on lähinnä viitearvo: asioista pystytään sopimaan ja valmiutta joustamiseen on puolin ja toisin.

EK:n patruunat saattoivat vielä kesällä laskea sen varaan, että seuraava hallitus, porvarihallitus, kyllä korjaa epäkohdat. Nyt mielipidemittaukset antavat mahdollisuuksia muihinkin kuin porvarihallitukseen. Sitä paitsi porvarihallituskaan ei olisi välttämättä tehnyt, mitä vuorineuvokset käskevät. Lakko-oikeus on ammattiyhdistysliikkeelle niin pyhä asia, että vastareaktio työnantajien ja porvarihallituksen saneluratkaisuun saattaisi olla massiivinen. Kun Esko Ahon (kesk) johtama porvarihallitus yritti 1990-luvun alkuvuosina heikentää työntekijöiden asemaa, palkansaajat uhkasivat yleislakolla.

Vaikka tulokset näyttävät etukäteen laihoilta, työrauhajärjestelmä kaipaa muutoksia. Sekä työntekijöiden että yksittäisten yritysten toimintatavoissa on parantamisen varaa. Esimerkiksi lakoista langetettavat sanktiot eivät ole missään suhteessa lakoilla aiheutettuun vahinkoon, eivätkä ne sen vuoksi hillitse lakkohaluja. ABB:n selkkauksestakin alkaneet ulosmarssit tekivät hallaa täysin ulkopuolisille yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat