Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän nopeasti muuttuva tilanne ei odota vaaleja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Alexander Stubb (kok) käynnisteli viikonloppuna haastattelutunnillaan (Yle 14. 12.) vaalikampanjaa haastamalla mielipidekyselyjen kärjessä olevan keskustan Venäjän-politiikalla. Puolueiden välisten erojen korostaminen on perinteistä vaalikamppailua, ulkopoliittisten teemojen nostaminen vaaliteemaksi uutta.

Avaus on periaatteessa tervetullut. Kuluva viikko on kuitenkin osoittanut, että Venäjä muuttuu nyt liian nopeasti, jotta yksittäiset näkökulmat kestäisivät ensi vuoden huhtikuussa käytäviin eduskuntavaaleihin asti. Venäjän taloustilanteen kärjistyminen muuttaa nyt Suomenkin ympäristöä viikoittain, jopa päivittäin.

Öljyn hinnanlasku, koti- ja ulkomaisten sijoittajien epäusko, yritysten rahoitusvaikeudet, pörssikurssien syöksy, ruplan mureneminen ja hätäavuksi tarkoitettu keskuspankkikorkojen raju nostaminen ovat yhdistelmä, joka tekee itänaapurin taloudesta arvaamattoman. Politiikkahan on jo ollut jonkin aikaa arvaamatonta.

Tähän asti Venäjän näkymien synkkeneminen on näkynyt Suomessa lähinnä yritysten tulosodotuksissa ja matkustajavirtojen supistumisena. Nyt edessä on vielä vakavampi kysymys: miten Venäjän yhteiskunnallisen vakauden käy lähikuukausina?

Suomen Venäjän-politiikka on tämän vuoden ajan ollut toimintaa yhdessä muiden EU-maiden kanssa sekä omia toimia, joilla lisävahinkojen synty halutaan välttää mutta joilla samalla varaudutaan ongelmien pahenemiseen.

Julkisuudesta on matkan varrella saanut kuvan, että EU:n Venäjän-pakotteiden kiristyminen on monta kertaa päässyt yllättämään suomalaispäättäjät. Presidentti Sauli Niinistön oli vaikea peitellä tyytymättömyyttään tapaan, jolla Suomikin päätti keväällä tapaamisrajoituksista. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on useita kertoja sanonut, ettei hän usko pakotteiden kovenemiseen – vain muutamaa päivää ennen seuraavia pakotteita.

Pakotepäätösten alkuvaiheissa erimielisyyttä EU-linjasta oli sekä Suomen sisällä että EU-maiden välillä, mutta syksyn mittaan yksimielisyys on lisääntynyt. Käännekohta ajoittuu jonnekin viime kesään, jolloin Saksa ja sen elinkeinoelämä kääntyivät tiukemmalle pakotelinjalle.

EU-rajausten ulkopuolella Suomen merkittävimpiä Venäjä-päätöksiä ovat olleet energia-alan investoinnit ja niiden koplaaminen. Rosatomin osittain omistaman Fennovoiman voimalahanketta Pyhäjoella on viety eteenpäin välittämättä mahdollisista reaktioista ulkomailla. Fortum puolestaan saa haltuunsa vesivoimaa Venäjällä ja sitoutuu samalla Fennovoiman osakkaaksi.

On kuitenkin syytä huomata, että hallitus on samaan aikaan hankkinut itselleen kaasuverkkoyhtiö Gasumin enemmistön ja edistänyt kaasuputki- ja LNG-terminaalihankkeita Viron kanssa. Se vähentää riippuvuutta venäläisestä maakaasusta.

Valtion johto on myös matalalla profiililla lisännyt valmistautumista tilanteisiin, joissa ulkopuoliset tahot pyrkisivät horjuttamaan suomalaista yhteiskuntaa. Yhteistyötä lännen kanssa on tiivistetty Ruotsin kautta. Samalla varsinkin presidentti Niinistö on pitänyt yhteyttä Putiniin ja jopa käynyt tapaamassa häntä.

Suomen Venäjän-politiikassa on tämän vuoden aikana voinut havaita enemmän liikettä kuin pitkään aikaan. Osa askelista on otettu yhdessä EU-kumppaneiden kanssa ja osa yksin. Mukana on ollut sekä yhteyksien ylläpitämistä itänaapuriin että toimia tilanteen huonontumisen varalle.

Yleiskuvan synkentymisen seuraus on ollut puolueiden erojen kaventuminen, ei lisääntyminen. Todennäköisillä hallituspuolueilla ei ole halua sitoa käsiään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, koska kehityksen ennakoiminen edes muutaman kuukauden päähän on nyt vaikeaa. Toivottavasti se ei kahlitse keskustelua vaan rohkaisee siihen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat