Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieleen meni, sanoi tarkastaja hallituksen talouspolitiikasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun puolueet hahmottelevat seuraavan hallituskauden tavoitteitaan ja pohtivat Suomen talouden tarpeita, neuvoja riittää – niitä tulee sekä etujärjestöiltä että virkamiehiltä. Jos seuraava hallitus ei pysty parempaan taloudenpitoon kuin tämän vaalikauden hallitukset, tietojen puutteeseen ei kannata vedota.

Suomen Pankki kävi viime viikolla läpi talouden ongelmia ja muutostarpeita. Tiistaina vuorossa oli Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV), joka oli syynännyt hallituksen finanssipolitiikan.

Suomen Pankki antoi arvionsa hallituksen onnistumisesta hieman peitellysti: se muistutti, että koska talouden viat ovat omaa tekoa ja isot rakenneuudistukset puolitiessä omasta syystä, pelastusta on turha odottaa ulkoa eikä elvytyksen perään kannata haikailla.

Tarkastusviraston viesti oli yhtenevä mutta suorempi murskatuomio nykyiselle hallitukselle sekä sitä edeltäneille Jyrki Kataisen hallitukselle (kok) ja Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallitukselle.

VTV tulkitsee, että hallitus epäonnistui keskeisessä tavoitteessaan, julkisen talouden vakauttamisessa. Kestävyysvajetta ei ole kurottu umpeen, rakennepoliittiset ratkaisut ovat kesken eikä velkaa ja alijäämää ole pidetty kurissa riittävän hyvin. Veroratkaisujakin on tehty poukkoilevasti ja epäloogisesti. Veroilla on pyritty edistämään talouskasvua, ja samalla työn verotusta on kiristetty tavalla, joka uhkaa talouskasvua. Osinkoverouudistus tehtiin kiireessä ja puutteellisesti, VTV tulkitsee.

Tarkastusviraston havaitsemat ongelmat liittyvät suurelta osin ylileveään hallituspohjaan. Kataisen hallitus oli rampa ankka jo syntyessään. Se joutui jopa maalailemaan tulevan talouskasvun reippaaksi, jotta säästöjä ei tarvitsisi tehdä kovalla kädellä. Kaiken lisäksi poliittisista syistä sovittiin, että tuleva sopeutus tehdään puoliksi veroja korottamalla ja puoliksi säästämällä.

Tutkijatkin erehtyivät kasvuoletuksissaan, mutta hallitus ei päässyt "rakenneongelmansa" yli: se ei pystynyt reagoimaan muuttuvaan tilanteeseen.

Seuraavassa hallituksessa on oltava enemmän kykyä päättää ja tajuttava kiire: menot on saatava vuositasolla 2–3 miljardia euroa nykyistä alemmiksi. Katse pitää kääntää viimeisimpien kasvulukemien yli. Suomea odottaa pitkä hitaan kasvun aika, johon talous on sovitettava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat