Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelu pitäisi palauttaa lähipalveluksi

Pääkirjoitus
 
Aila-Leena Matthies

Yhteisöllisen huolenpidon malli voisi toimia aiempaa paremmin, jos sote-uudistus ratkaisee sen rahoitusongelmat.

Lastensuojelu on viime vuosina etääntynyt ammatillisista periaatteistaan. Aiemmin asiakkaita pyrittiin tarkastelemaan omassa elinympäristössään. Haluttiin puuttua ongelmia tuottaviin yhteiskunnan rakenteisiin ja korostettiin ennaltaehkäisyn merkitystä.

Nyt lastensuojelua ohjaavat juridisoituminen, yritysten toimintamalleja jäljittelevä tehostaminen ja lääketieteellis-kliininen riskienhallinta. Perheiden omassa elinympäristössä tehty kokonaisvaltainen ja ennalta ehkäisevä sosiaalityö saa väistyä, kun lastensuojelua pilkotaan yhä erikoistuneemmaksi ja etäisemmäksi palveluksi.

Kuntien lastensuojelun päätavoite näyttää olevan aluehallintoviraston määrittämissä aikarajoissa pysyminen ja sakkojen välttäminen. Lastensuojelun eri vaiheisiin – alkuarviointiin, avohuoltoon, huostaanottoon, sijaishuoltoon ja jälkihuoltoon – perustetaan erillisiä yksiköitä.

Näin prosessin yksittäiset vaiheet saadaan ehkä nopeammin suoritettua, mutta se ei välttämättä tarjoa tarvittua apua. Pahimmillaan lapsi ja vanhemmat siirtyvät palveluketjun tuotantohihnalla liikuteltaviksi asiakkaiksi, joiden elämäntilannetta kukaan ei tunne kunnolla.

Ei ole myöskään osoitettu, että keskittyvän ja erikoistuvan suuntauksen avulla saataisiin säästöjä.

Vielä 1990-luvun alussa sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut toimivat yleensä ilman sektorijakoa verkostoissa, joissa työntekijät tunsivat alueensa perheiden elinolot.

Tukea oli tarjolla jo ennen ongelmien paisumista. Palvelut ehkäisivät ongelmia, ja niihin oltiin laajasti tyytyväisiä. Järjestelmän kustannukset olivat kohtuullisia. Neuvola, kotipalvelu, päivähoito, sosiaalityö, nuorisotyö, koulu, vapaa-ajantoimi ja ikääntyneiden palvelut kannattelivat yhteistyössä ja järjestöjen tukemana asukkaiden arkea.

Asuinaluelähtöisen mallin etuja ovat palvelujen läheisyys ja tuttuus, paikallistiedon hyödyntäminen ja työntekijöiden kokonaisvastuu – he eivät etäänny asiakkaiden arjesta organisaation eri lokeroihin.

Säästöjä asuinaluelähtöisessä mallissa tuovat ennaltaehkäisyn tehostuminen, painopisteen siirtyminen avohuoltoon ja peruspalveluihin sekä paikallisen kansalaisvastuun limittyminen palveluihin.

Lähipalvelut tukevat yhteisöllistä huolenpitoa. Se alkaa jo siitä, kun vauvaperheet tutustuvat toisiinsa lähineuvolan synnytysvalmennuksessa ja muodostavat luonnollisen sosiaalisen verkoston.

Lapsiperheiden kotipalvelun palauttaminen on järkevä muutos, joka vie yhteisöllisen huolenpidon suuntaan. Yhtä tärkeitä ovat kiireettömät kohtaamiset tutun terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän kanssa sekä mahdollisuudet liittyä vertaisverkostoihin perhekahviloissa ja leikkipuistopalavereissa.

Asuinalueella eri työntekijäryhmät voivat aidosti toimia moniammatillisena tiiminä, joka pystyy tarvittaessa kommentoimaan vaikkapa alueen kaavoitus- ja ympäristöasioita. Tälläkin tavalla voidaan kokonaisvaltaisesti lieventää asuinalueiden rajua eriarvoistumista.

1990-luvun lopulla mallin ongelmaksi nousi epävarma rahoituspohja: kuntien pienet budjetit saattoivat tyhjetä yllättävään huostaanottoon tai yhden potilaan erikoissairaanhoitoon. Sosiaalityön paneutumista lastensuojeluun epäiltiin, kun työ laman paisuttaman toimeentulotuen parissa vei paljon sosiaalityöntekijöiden aikaa.

Sote-uudistuksen on luvattu tuovan rahoitukseen "leveitä hartioita". Kela ryhtyy hoitamaan toimeentulotukea. Nyt yhteisöllisiä lähipalveluja pitäisi olla helpompi toteuttaa.

Mikään toimintamalli ei pysty takaamaan oikea-aikaista apua. Sosiaalityössä yli- tai alireagointi on aina mahdollista.

Kapeasti erikoistunut ja elinympäristöstä etääntynyt lastensuojelu on kuitenkin erityisen altis sattumanvaraisuudelle. Jos auttamisjärjestelmässä ei tunneta kunnolla perhettä ja elinympäristöä, arvio ja päätös joudutaan tekemään vastaanottohuoneen "pienen ikkunan" läpi, lyhyen kotikäynnin tai satunnaisten näyttöjen perusteella.

Erityispalveluja toki tarvitaan yhä silloin tällöin. Etäältä ohjaamiseen ja erikoistumiseen painottuva sote-rakenne tarvitsee kuitenkin välttämättä vastapainokseen arkea lähellä olevaa sosiaalityötä ja asukaslähtöisiä lähipalveluja.

Aila-Leena Matthies
Kirjoittaja on sosiaalityön professori Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat