Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n suklaa osui tuulettimeen

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Tuskin voi kuvitella vaarattomampaa asiaa kuin konvehtirasian ojentaminen joulun alla. Kukaan tuskin vastustaa myöskään pienyrittäjien asian nostamista esiin.

Mutta kun Sdp viikonloppuna yhdisti nämä kaksi asiaa kampanjassaan, suklaa osui niin sanotusti tuulettimeen.

Kampanjassa yksittäiset demarit hankkivat suklaarasian ja vievät sen yrittäjälle. Tilanteesta otetaan kuva ja ladataan se Facebookiin otsikolla #suklaatayrittäjälle. Facebookissa ja Twitterissä vastaanotto on ollut jäätävää.

Yrittäjät kutsuvat kampanjaa loukkaavaksi, v**tuiluksi, vaalitempuksi, halvaksi, noloksi ja vitsiksi. Diplomaattisimmat ihmettelevät, tämäkö on demareiden käsitys työllistämisestä ja kysyvät, miten suklaan jakaminen auttaa suomalaista yrittäjää. Ärhäkimmät kehottavat demareita "työntämään suklaat hanuriinsa".

Miksi yrittäjät pillastuivat siitä, että joku antaa heille konvehtirasian joulun alla?

Syitä on monia. Kiireinen yrittäjä ei välttämättä halua työpaikalleen poliitikkoa ottamaan selfieitä keskellä päivää.

Kun puheenjohtaja Antti Rinne pyyhälsi maanantaina helsinkiläiseen lelukauppaan, hämmentyneellä lelukauppiaalla oli kova joulukiire. Ei hän siinä tuiskeessa halunnut ryhtyä keksimään vero- tai muitakaan toiveita demareiden vaalikampanjaan, vaikka Rinne niitä yritti kysellä.

Asiaa voi miettiä omalla kohdalla: moniko meistä haluaisi tulla vedetyksi vaalimateriaaliin kesken työpäivänsä?

Yrittäjät pitivät viestiä ristiriitaisena.

Sdp haluaa poistaa tarvittaessa töihin tulevien käytön eli niin sanotut nollatuntisopimukset, ei anna pidentää uuden työntekijän koeaikaa ja puolustaa sopimuksenvastaisia lakkoja, joita yrittäjät kutsuvat laittomiksi.

Tämäkö kaikki pitäisi unohtaa siksi, että saa suklaata?

Suurin syy suklaaärsyyntymiseen on kuitenkin tunne jonkinlaisesta epärehellisyydestä, päälleliimauksesta tai vaalitempusta.

Yrittäjät katsovat, että Sdp:tä kiinnostavat yrittäjät vain vaalien takia. Muu aika ollaan lisäämässä byrokratiaa ja kiristämässä veroja, mutta vaalien alla yrittäjä kelpaa puolueen some-kuviin ja vaalivideoihin – suklaarasian hinnalla.

Yllättäen heräävä kiinnostus pienyrittäjien murheita kohtaan ei tunnu kovin vilpittömältä, kun vaaleihin on enää muutama kuukausi aikaa.

Piia Elonen piia.elonen@hs.fi
Twitter: piiaelonen
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat