Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi palasi synkille juurilleen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terrorismi järkytti perättäisinä päivinä Australiassa ja Pakistanissa. Tapauksia yhdisti ääri-islamin nimissä tehty väkivalta, mutta ne tapahtuivat kahdessa hyvin erilaisessa terrorismin maailmassa. Australiassa iski yksittäinen häiriintynyt ääriryhmistä toimintamallia hakenut ihminen. Pakistanissa palattiin kansainvälisen terrorismin juurille, joista versoo yhä uutta terrorismia.

Maanantaina Sydneyssä kaksi panttivankia ja sieppaaja kuolivat 16 tuntia kestäneen sieppauksen päätyttyä poliisin rynnäkköön, räjähdyksiin ja laukauksiin. Tapahtuma oli traaginen ja dramaattinen, mutta sen saama kansainvälinen uutishuomio ei johtunut väkivallan mittasuhteista vaan pelosta, että terrorismi leviää ja hakee uusia muotoja.

Länsimaiden kansalaisten osallistuminen Syyrian sotaan terrorijärjestö Isisin riveissä on lisännyt huolta väkivallasta innostusta hakevien yksittäisten häiriintyneiden ihmisten tekemistä terrori-iskuista. Tekijöiden havaitseminen ja iskujen estäminen ennakkoon on vaikeaa.

Australiassa sieppaaja oli iranilaistaustainen psyykkisesti häiriintynyt Man Haron Monis, jolla oli tilillään syytteitä vakavista rikoksista. Aiemmin maahanmuuttajien liian tiukasta seulonnasta syytetty Australian hallitus joutuu nyt selvittämään, miten sen kontrolli tällä kertaa petti.

Pakistanin tiistainen terrori-isku vuorostaan nousi kansainvälisesti uutisoiduksi tragediaksi nimenomaan mittasuhteidensa vuoksi. Pakistanin talebanien hyökkäyksessä armeijan ylläpitämään kouluun Peshawarissa Pohjois-Pakistanissa kuoli virallisten lukujen mukaan 141 ihmistä, joista 132 oli lapsia tai nuoria.

Vertauskohdaksi Peshawarin verilöylylle käy lähinnä lasten joukkomurha Beslanin kaupungissa Venäjällä vuonna 2004. Tšetšeniterroristien hyökkäyksessä Pohjois-Ossetiassa kuoli 186 lasta. Hyökkäys oli käännekohta, jonka jälkeen presidentti Vladimir Putin kovensi politiikkaansa myös tšetšeniterrorin vähättelystä syyttämiään länsimaita kohtaan.

Peshawarin koulun verilöylystä on ehditty toivoa käännekohtaa Pakistanin suhteessa aseistettuihin islamilaisiin äärijärjestöihin. Isku oli järkyttävän julma. Terrorin uhreiksi on valittu nimenomaan lapset. Huomiota lisää se, että äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon saanut Malala Yousafzai oli koululaisena talebanien hyökkäyksen uhri.

Toivotusta käänteestä ei kuitenkaan valitettavasti ole minkäänlaista varmuutta. Yksi syy Pakistanissa tapahtuvien terrorihyökkäysten saamalle suhteellisen vähäiselle kansainväliselle huomiolle on hyökkäysten suuri määrä. Vakavia terrorihyökkäyksiä tapahtuu säännöllisin välein. Edellisestä kymmeniä ihmishenkiä vaatineesta iskusta ei ole kulunut kuin kuukausi.

Useimpien Pakistanin terrorihyökkäysten taustalla ovat sunnimuslimien aseistetut fundamentalistiryhmät. Uhreina ovat olleet kaikki mahdolliset muut ulkomaalaisista ja kristityistä shiiamuslimeihin ja maallisempiin sunneihin.

Pakistanin taleban on eri järjestö kuin Afganistanissa sotiva samanniminen ryhmä, mutta niillä on yhteiset juuret ja yhteisiä perillisiä.

Kansainvälisessä terrorismissa päähuomio on siirtynyt Lähi-itään ja Afrikkaan. Äärimmäisen väkivaltainen Isis pyrkii laajentamaan toimintaansa uusille alueille, toisin kuin Taleban-järjestöt. Pakistan on kuitenkin yhä terrorismin ydinalueita. Maan hallitus on aiemmin sekä salaa tukenut terrorijärjestöjä että sotinut niitä vastaan.

Selvä päätös murtaa terrorismin ote Pakistanissa olisi tärkeä käännekohta kamppailussa väkivaltaista fundamentalismia vastaan sekä naapurimaassa Afganistanissa että laajemmin koko maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat