Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen saamattomuudesta tuli kokoomuksen taakka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sdp on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen ohi tuoreessa, marras–joulukuun taitteessa tehdyssä HS-gallupissa. Sdp:n hitaasti hivuttaen jatkunut nousu mielipidetiedusteluissa ohittaa näin yhden merkittävän etapin, vaikka mahtuukin tutkimuksen virhemarginaaliin, joka on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sdp oli viimeksi suurempi kuin kokoomus keväällä 2008, jolloin Sdp oli hetken myös suurin puolue noin 22 prosentin kannatuksella. Tuolloin maassa oli vielä kolme tasasuurta puoluetta: Sdp, kokoomus ja keskusta.

Sen jälkeen asetelma meni uusiksi perussuomalaisten takia, ja nyt, muutama kuukausi ennen vaaleja, puolueiden ryhmittely näyttää jälleen muuttuvan.

Nyt Suomessa on kannatuksen perusteella yksi suuri puolue keskusta, kaksi keskisuurta eli kokoomus ja Sdp ja yksi keskisuurten liigasta putoamisvaarassa oleva eli perussuomalaiset.

Perussuomalaisten kannatus humpsahti edellisestä gallupista peräti kaksi prosenttiyksikköä. Tämänkokoiset kannatusksen muutokset ovat olleet tyypillisiä viime aikojen mielipidetiedusteluissa, eikä niiden pohjalta voi ennustaa huhtikuun vaalitulosta tai vielä seuraavaa hallituspohjaakaan. Tuoreessa HS-gallupissakin vain 36 prosenttia vastanneista on täysin varma puoluevalinnastaan.

Kokoomuksen kannalta ongelmallista on, että kansan mielestä hallituksen saamattomuus näyttää olevan pääosin kokoomuksen syytä.

Puolue on nyt kielteisessä kierteessä, jossa huonot uutiset ruokkivat toisiaan ja luovat tappiomielialaa. Toki taistelumielialakin kasvaa, mutta kokoomuksen puoluejohtajan Alexander Stubbin voi olla yhä vaikeampaa rauhoitella vaalipaniikkiin meneviä kansanedustajia. Ei ole mukavaa laatia kampanjasuunnitelmia olennaisesti heikentyneiden jatkopestinäkymien varjossa.

Tuskin kokoomuslaisia myöskään kiinnostaa ajatus päätyä seuraavaksi vaalikaudeksi räksyttämään oppositioon, vaikka sieltäkin voi palvella isänmaata ja demokratiaa. Kaikkein vähiten oppositioon haluaa Stubb itse.

Tähän asti kokoomus on haastanut keskustaa, mutta Stubbin Snellman-säätiössä pitämä puhe antoi viitteitä, että seuraavaksi haastetaan hallituskumppani Sdp.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat