Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelman kahleissa

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämän hallituskauden ensimmäinen hallitus sai pitkiksi venyneiden neuvotteluiden päätteeksi tehtyä pitkäksi venyneen hallitusohjelman.

Ennätyksellisen paksussa 89-sivuisessa opuksessa kehitetään, selvitetään ja edistetään sekä käytetään muitakin passiiviverbejä oikein urakalla. Säätytalolla ravanneiden järjestöjen ja muiden lobbareiden kiekaisut näkyvät tekstissä siellä täällä piristävinä lisinä.

Ohjelman seikkaperäisyys johtui siitä, että hallituspuolueita oli kuusi, vastakkaisilta ideologisilta laidoilta. Hallituspuolueiden puheenjohtajien kannalta oli helpompaa tehdä hallitusohjelmasta pikkutarkka kahle kuin esimerkiksi harjoitella ryhmänä toimimista.

Johtoryhmätyötä etäisesti muistuttava työskentely alkoi onnistua vasta hallituskauden puolivälin jälkeen, mutta sitten vaihtuikin pari keskeistä puheenjohtajaa. Kaksi puoluetta lähti hallituksesta kokonaan käpälämäkeen.

Hallitusohjelman luonteeseen kuuluu, että jos siihen ei ole erikseen kirjattu jotakin, sitä ei tehdä. Viimeksi tämä on kuultu kristillisdemokraattien suusta: he suuttuvat, jos valmiiksi kirjoitettu translain muutos viedään eduskuntaan, koska sitä ei lue hallitusohjelmassa.

Tosin kaikki hallitusohjelmaan kirjattukaan ei toteudu.

Julkista taloutta koskeneet niin sanotut perälautakirjaukset Jyrki Kataisen (kok) hallitusohjelmassa olivat yhtä tyhjän kanssa, kun talous alkoi todella sukeltaa. Perälautojen vaatimaa lisäsopeutusta olisi pitänyt tehdä miljarditolkulla enemmän kuin hallitus lopulta teki.

Kaikkea tätä on kaduttu hallituskauden aikana niin hallituksen sisällä kuin sen ulkopuolellakin.

Siksi virkamiehet kirjoittavat jo nyt tulevan hallituksen pohjapapereita sillä mielellä, että hallitusohjelman täytyy olla suppeampi ja strategisempi kuin vuoden 2011 ohjelma. He ovat saaneet vastakaikua ainakin keskustan Juha Sipilältä, joka on sanonut viiden kuuden strategisen tavoitteen riittävän hyvin.

Etujärjestöissä tämä kuitataan sellaisen ihmisen puheeksi, joka ei koskaan ole ollut Säätytalolla neuvottelemassa.

Todennäköisesti käykin niin, että julkisuuteen esitellään lyhyt ja ytimekäs paperi, jota vain sanotaan hallitusohjelmaksi. Sen lisäksi valmistuu pitempi toimintasuunnitelma, jossa hallitus kertoo, mitä hallitusohjelma oikeasti tarkoittaa.

Toivottavasti tämä suunnitelma on kaikilta osin julkinen, ja toivottavasti sen valmistuminen ei kestä syksyyn asti.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat