Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän sotilaskoneiden voimannäyttö muistutti ydinaseista

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Suomessa reaktio Venäjän ilmavoimien voimannäytteisiin Suomenlahdella ja Itämerellä on hämmentynyt. Varmasti aseiden kalistelu myös säikäyttää, mutta kommenteissa päällimmäisenä on ihmetys siitä, miksi Venäjä toimii näin ja lisäksi vaarantaa siviili-ilmailua sammuttamalla sotilaskoneidensa tutkatunnistimet.

Lennot todennäköisesti jatkuvat, ja hämmennys myös. Epävarmuus tulevista toimista voimistui tällä viikolla, kun Venäjän talous sukelsi jyrkkään kriisiin.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kommentoi Venäjän lentotoimintaa Arto Nybergin haastattelussa Ylellä sunnuntaina. Lindberg kertoi, että hän on tehnyt tunnistuslentoja ja johtanut ilmavalvontaa vuodesta 1984 lähtien eikä ole nähnyt mitään vastaavaa kuin Suomen itsenäisyyspäivänä alkanut ja useita päiviä jatkunut Venäjän sotilaskoneiden liikenne Suomenlahden yllä. Lisäksi Lindberg sanoi, ettei Venäjä anna selityksiä lentotoiminnalleen. Ilmatilaloukkaukset ja siviili-ilmailun kanssa syntyneet vaaratilanteet Venäjä on kiistänyt.

Venäjä on Ukrainan kriisin aikana kertonut toistuvasti järjestäneensä asevoimiensa nopeita valmiusharjoituksia. Niin se kertoi myös uusimman lentoesityksen jälkeen.

Ilmoitus ei vähennä tulkintoja siitä, mistä voimannäytöissä on tarkemmin kyse. Ilmatilan loukkauksia on ollut Itämeren alueella tänä vuonna useita. Lokakuun lopussa Venäjän koneet lensivät ahkerasti Itämerellä ja Norjan edustalta Portugalin edustalle ulottuvalla alueella.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi maanantaina Brysselissä, että Venäjän lisäksi myös Nato on lisännyt lentotoimintaansa Itämerellä. Se pitää paikkansa, mutta Puolaan ja Baltiaan sijoitetut Naton koneet tekevät enimmäkseen ilmavalvontaa ja tunnistuslentoja. Niistä Venäjän lennoissa ei ole kyse.

Siitä ei ole epäselvyyttä, että uhmakkaat sotilaslennot liittyvät laajempaan kokonaisuuteen, jossa pääosassa on Venäjän voimankäyttö Ukrainassa.

Mutta mikä on Venäjän viesti, ja kenelle se on suunnattu? Mahdollisia kohdeyleisöjä on useita sekä Venäjän ulkopuolella että sen sisällä.

Ruotsissa ja Suomessa on tulkittu, että Venäjä haluaa estää Ruotsin ja Suomen pyrkimisen Naton jäseniksi. Niin se ilmeisesti haluaakin, mutta se on aika ahdas tulkinta Venäjän turvallisuuspoliittisista tavoitteista. Nato-jäsenyyden kannatus on itse asiassa lisääntynyt Ruotsissa ja Suomessa. Se tuskin saa Venäjää lopettamaan lentoesityksiään.

Toisen tulkinnan mukaan Venäjä pyrkii hajottamaan EU:n rivit. Sekin lienee totta, mutta Ukrainan kriisissä Venäjä rikkoo EU:n yhtenäisyyttä todennäköisemmin houkuttelemalla empiviä jäsenmaita pakoterintamasta kuin sotilaallisella uholla.

Lisäksi arvioidaan, että Venäjä pyrkii hajottamaan Naton, eli rikkomaan Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltain puolustusliiton. Sitä Venäjä varmasti haluaa, mutta Venäjän sotilastoimet ovat antaneet Natolle voimakkaimman piristysruiskeen neljännesvuosisataan.

Lennoilla on eri yleisöjä myös Venäjän sisällä, mutta sieltäkään ei löydy lennoille yksittäistä kiistattoman ratkaisevaa selitystä.

Lentojen taustalla on nähty Venäjän asevoimien korkeimman johdon erillinen valtaeliitti, joka näin haastaa presidentti Vladimir Putinin poliittisen ja taloudellisen tukipiirin.

Asiantuntija-arvion mukaan Putinin eliitti koostuu kuitenkin melkoisista haukoista. Asevoimien määrärahat ovat kasvaneet roimasti. On epäselvää, mihin asevoimien johto olisi tyytymätön.

Venäjälläkin tapahtumilla on laajempi yleisö. Syvenevän talouskriisin poliittisia seurauksia on ennenkin yritetty torjua lisäämällä voimannäyttöä.

Venäjän toimien arvioimisessa on merkittävää, että äskettäin Suomenlahdella lensivät vanhat Tu-95-mallin strategiset pommikoneet, nuo kauhun tasapainon lentävät hirmuliskot. Niiden ainoa tehtävä on muistuttaa Venäjän mannertenvälisestä ydinaseistuksesta.

Venäjän vaatima suurvalta-asema ei perustu suuriin raaka-ainevaroihin, varsinkaan hintojen laskiessa. Venäjän kiinnitykset suurvalta-asemaan ovat pysyvän jäsenen veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa ja mannertenväliset ydinaseet.

Venäjä esitteli Suomenlahdella sitä vahvuutta, joka sillä on.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat