Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Kuuba sulattavat Amerikan jäätynyttä konfliktia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltojen ylläpitämät saartotoimet tekivät Kuubasta maailmalla pysyvän uhrin. Oli jo korkea aika ryhtyä purkamaan saartoa, joka oli vahingollinen sekä tavallisille kuubalaisille että Yhdysvaltojen maineelle maailmalla mutta joka ei yli viidessä vuosikymmenessä kaatanut Kuuban kommunistihallintoa.

Yhdysvaltojen ja Kuuban presidentit Barack Obama ja Raúl Castro ilmoittivat keskiviikkona vasta ensi askeleista saarron purkamiseksi. Yhdysvaltojen vuonna 1961 voimaan määräämän kauppasaarron lopettamiseen tarvitaan kongressin päätös, eikä sellaista ole tammikuussa kokoontuvalta republikaanienemmistöiseltä uudelta kongressilta heti odotettavissa. Diplomaattisuhteiden palauttaminen, rahaliikenteen helpottaminen, joidenkin elektroniikkatuotteiden viennin salliminen ja vakoilusta syytettyjen vankien vastavuoroinen vapauttaminen vievät kuitenkin maiden suhteita uuteen ja lupaavaan suuntaan.

Yhdysvaltojen toimet Kuuban kommunistijohdon eristämiseksi leimasivat kokonaista aikakautta. Latinalaisessa Amerikassa konservatiivistenkin hallitusten oli pakko osoittaa tiettyä kunnioitusta Kuuballe ja sen johtajalle Fidel Castrolle yksinkertaisesti siksi, että hän uhmasi Yhdysvaltoja vuosikymmenestä toiseen. Fidelillä ja viime vuosina hänen veljellään Raúlilla ehti olla vastassaan kymmenen yhdysvaltalaista presidenttiä ennen kuin Obama sanoi, että saarto ei toimi ja uskalsi tehdä asialle jotakin.

Saarto on taannut Kuuballe uskolliset ymmärtäjät myös Euroopassa riippumatta siitä, mitä Kuuba itse on tehnyt, ja maa on tehnyt paljon. Kuuba oli vähällä aiheuttaa ydinsodan ohjuskriisissä vuonna 1962 ja levitti väkivaltaista vallankumousta sekä Afrikassa että Latinalaisessa Amerikassa.

Kommunistihallitus perusti toimivan terveydenhuollon mutta tukahdutti myös vapauksia ja kehitti huippuunsa viedyn sisäisen ja ulkoisen vakoilu- ja urkintajärjestelmän, joka toimii yhä.

Kylmän sodan päättymisestä on kuitenkin jo neljännesvuosisata. Yhdysvaltojen ja Kuuban välirikosta on tullut Amerikan jäätynyt kriisi.

Kuuba tarvitsee mahdollisuuden normaaliin kehitykseen pienehkönä Karibian saarivaltiona, jonka 11 miljoonaa asukasta ovat suhteellisen hyvin koulutettuja mutta köyhiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat