Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiön eduilla on rajansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden ikiaikaisena työsuhde-etuna on ollut myöntää työntekijöilleen asuntolainaa niin sanotun hyvän asiakkaan ehdoin. Koron päälle laitettava marginaali on silloin painettu alemmaksi kuin muilla asiakkailla, käytännössä usein nollaan.

Kun lainan hintana on viitekorko ilman marginaalia, tästä syntyy useiden tuhansien eurojen etu koko laina-aikana.

Lähes kaikissa yrityksissä on käytössä usein yrityksen omiin tuotteisiin tai palveluihin sidottuja etuja. Ne ovat yksi keino luoda hyvää työnantajakuvaa.

Kuntien työeläkkeitä hoitavassa Kevassa on ollut tapana antaa työntekijöille asunto- ja autolainoja. Niitä on yhdeksän miljoonaa euroa kaikkiaan 37 miljardin euron sijoitettavista varoista. Se ei ole suuri summa kokonaisuuteen nähden, mutta ongelma piileekin lainaehdoissa.

Kevalaiset ovat saaneet asuntolainat ilman marginaalia kuuden kuukauden euribor-korolla ja autolainat 0,75 prosentin marginaalilla.

Keva ei ole pankki, vaan eläkelaitos, joka hoitaa kuntien eläkeläisten varoja. Vaikka verottaja on hyväksynyt lainaehdot, ne sotivat eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan periaatteita vastaan.

Eläkelaitokselta laissa vaadittu tuottava sijoittaminen ei ole henkilökuntalainoissa täyttynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat