Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Putin puhaltaa, rupla alkaa huojua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Näin Putin puhui Venäjän talouskriisistä
Näin Putin puhui Venäjän talouskriisistä
"Emme ole tehneet asioita, joita suunniteltiin ja joita lupasimme tehdä", Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi puheessaan. Hänen mukaansa Venäjä ei ole onnistunut monipuolistamaan talouttaan.

Vanhassa sadussa aurinko ja pohjatuuli kiistelevät siitä, kumpi on vahvempi. Ne huomaavat kulkijan tiellä.

Kaksikko sopii, että se voittaa, joka saa nopeimmin takin miehen yltä. Pohjatuuli alkaa puhaltaa. Mutta mitä kovempaa se puhkuu, sitä tiukemmin matkamies pitää kiinni takistaan.

Ruplan arvo on mittaus Putinin luottamuksesta.

On auringon vuoro. Se alkaa hehkua ja lämmittää. Lopulta kulkija avaa kuumissaan takin napit ja ottaa lopulta palttoon yltään.

Venäjä on nykyisin monin sitein kiinni nykyaikaisessa markkinataloudessa. Yritykset ovat pörssissä. Raha, ihmiset ja teollisuustuotteet kulkevat yli rajojen. Ruplan arvo määrittyy markkinoilla muun muassa Venäjän talouden suorituskyvyn perusteella.

Talouden kitkattomaan toimintaan tarvitaan avoimuutta ja luottamusta. Luottamus tarkoittaa muun muassa sitä, että taloudellinen päätöksenteko on ennakoitavaa. Luottamus on talouden aurinko. Se lämmittää ja luo kasvua.

Presidentti Vladimir Putinin maailma on pohjatuulen maailma. Kun Venäjän taloudessa on vaikeuksia, Putin uhkailee, määrää ja erottaa. Muutokset ovat äkillisiä.

Putinin maailmassa vika on kulkijassa. Putinin mukaan ruplan heikko kurssi on spekuloijien vika – mistä pitää rangaista. Maasta karannutta rahaa Putin houkuttelee lupaamalla investoijille, että hän ei rankaise paluusta.

Jos toimii pohjatuulena modernissa markkinataloudessa, häviää.

Venäjän talous kulkee kohti kuilua. Tuottavuus on heikkoa eikä työvoimapanos kasva. Talouden rakenteet ovat vanhanaikaisia. Venäjä vie raaka-aineita, joiden jalostusarvo on alhainen ja jotka ovat alttiita hintojen heilahteluille.

Osa öljyntuotantoalueista on samassa kunnossa, johon ne jäivät, kun Neuvostoliitto romahti. Infrastruktuuri on vain paikoin modernia – ja paikoin se on takapajuista. Koulutus ei ruoki tulevaisuuden kasvua.

Venäjän talouden todelliset ongelmat ovat näitä pitkän aikavälin vaikeuksia, jotka on jätetty hoitamatta Putin aikana. Nykyiset ongelmat ruplan kurssin ja öljyn hinnan kanssa ovat tämän alaviistoisen pitkän aikavälin suunnan päälle rakentuneita lyhyen aikavälin ongelmia. Todelliset ongelmat ovat Venäjän itsensä aiheuttamia, vaikka Putin mieluusti syyttääkin ulkomaailmaa vaikeuksista.

Samoin Putin on ihan yksin vastuussa siitä, että länsimaiden käyttöön ottamat Venäjän-vastaiset pakotteet kiihdyttävät Venäjän talouden luisua. Niitä ei olisi otettu käyttöön ilman Putinin aloittamaa Ukrainan-vastaista operaatiota.

Venäjä pystyy jonkin aikaa hoitamaan lyhyen aikavälin vaikeuksiaan rahastoilla, joita energiakauppa on kartuttanut. Venäjä voi kuluttaa miljardeja euroja päivässä valuutan pönkittämiseen ja pystyy sinnittelemään, vaikka öljyn halpeneminen on romahduttanut budjetin pohjan. Mutta mitään oikeita ratkaisuja ne eivät ole. Niillä yritetään ostaa aikaa, mutta aika ei ole Venäjän puolella.

Torstaina Putin puhalsi taas. Hän puhui vuotuisessa lehdistötapaamisessaan Moskovassa. Putinilla ei tuntunut olevan uusia lääkkeitä. Hän kertoi, että tilanne normalisoituu ja maailmantalouden veto tulee parin vuoden päästä avuksi. Talous monipuolistuu kyllä, hän sanoi täsmentämättä, miten se tapahtuu. Ruplakin vahvistuu, hän sanoi tarkentamatta, miksi näin käy.

Rupla oli alkuviikon vapaassa pudotuksessa. Keskiviikkona tilanne vakiintui, kun öljyn hinta hieman nousi ja Venäjän valtiovarainministeriö lupasi tukea valuuttaa epätavanomaisin keinoin. Mutta kun Putin avasi torstaina suunsa, rupla alkoi huojua uudelleen. Sijoittajat sitoivat takkinsa tiukemmin. Ruplan arvokin on mielipidemittaus Putinin luottamuksesta – vastata voi nimettä, uhmatta ja pelotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat