Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmasto- ja talousurakat ovat samanlaisia – ikävä kyllä

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Taantumaan ja rakennemuutokseen ajautuneen Suomen talouspolitiikassa on jotain yhtenevää globaalin ilmastopolitiikan kanssa. Ikävä kyllä.

Kasvihuonepäästöjen sitova vähentäminen ei Liman kokouksessa edennyt oikeastaan mihinkään suuntaan. Eipä se Suomen talouden isojen ongelmien ratkominenkaan ole muutaman vuoteen edistynyt. Isot sote- ja kuntauudistukset ovat vesittyneet ja toteutusta vaille valmiita.

Talouspolitiikassaan hallitus on epäonnistunut, kuten Valtiontalouden tarkastusvirasto kertoi tiistaina.

Ongelmana ilmasto- ja talousurakoissa on aikaperspektiivi: lyhytnäköisyydestä kiitetään. Katastrofit ovat kaukana. Muutos kohti huonoa on hidasta eikä tunnu vielä tavallisten ihmisten elämässä. Vesi ei nouse Suomenlahdella, kengät eivät kastu eikä kestävyysvaje tunnu lompakossa.

Tämä antaa mahdollisuuden ilmasto- ja talousskeptikoille. Vielä on niitäkin, jotka väittävät, että Suomen talouden ongelmat eivät ole "ihmisen aiheuttamia". Ne ovat ulkomaailmasta tarttuneita suhdannevaivoja. Jos näin on, ei kannata keskustella kilpailukyvyn korjaamisesta, tuottavuuden kasvattamisesta tai työmarkkinoiden joustavoittamisesta. Odotellaan. Kyllä se tästä.

Kumpaakin politiikkaa yhdistää myös se, että mitä pitempään suunnan muuttamista odottaa, sitä suurempi lasku on. Houkutus lykätä muutosta on kuitenkin suuri, sillä kurssin muuttaminen on kivuliasta. Ne saavat näpeilleen, jotka kurssia muuttavat. Ei kuluttaja kiitä kuluttamisen vähentämiseen tähtääviä energiaveroja. Hän kiittää sitä, joka niitä alentaa.

Ilmasto- ja talouspolitiikan remontoinnissa yhtenevä ongelma on myös taakanjako.

Yksi vaikeimmista Liman kokouksen asioista oli, miten köyhille maille korvataan päästöjen vähentäminen. Koska tällaisesta on periaatesopu, neuvotteluissa on havaittu tunkua köyhien maiden ryhmään.

Kun Suomen talouden sopeuttamisesta neuvotellaan, silloin pohditaan, kenen kukkarosta otetaan ja kenelle tämä ehkä korvataan tulonsiirtoina.

Sekä ilmastopolitiikassa että talouspolitiikassa perustotuus on kuitenkin se, että köyhät kärsivät eniten, ellei tilanteeseen sopeuduta. Jos Suomen taloutta ei sopeuteta tulossa olevaan pitkään hitaan talouskasvun aikaan, seuraukset osuvat niihin, jotka tarvitsevat kipeimmin hyvinvointivaltiota ja tulonsiirtoja.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat