Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö kutsui puoluejohtajat tiivistämään ulkopolitiikan konsensusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ohjelmaan kuuluu joulun alla paljon perinteeksi muodostuneita ohjelmakohtia. Hän vastaanotti torstaina puolisonsa kanssa Lucia-neidon tervehdyksen, joulukuusen, joulukinkun, joulukukkatervehdyksen, jouluhauen, luomukasviskorin sekä karjalanpiirakoita.

Mäntyniemen viikko ei ole kuitenkaan ollut pelkkiä perinteitä. Tiistaina presidentin vieraana olivat suomalaiset Venäjän-tutkijat. Eilen perjantaina presidentti oli kutsunut luokseen puoluejohtajat keskustelemaan ulkopolitiikasta.

Vaikka dramatiikkaa puoluejohtajatapaamisen ympäriltä pyrittiin karsimaan kertomalla, että tilaisuudesta oli jo sovittu ennen tätä viikkoa, presidentin aktiivisuus sijoittuu vähintäänkin yhteensattumana osaksi viime päivinä vilkastunutta ulkopoliittista keskustelua.

Ulkopolitiikka on toki ollut keskeinen aihe koko vuoden, mutta tällä viikolla keskustelussa on ollut vahva puoluepoliittinen sivumaku. Kierroksen aloitti pääministeri Alexander Stubb (kok), joka suuntasi sanansa kohti keskustaa. Stubb toivoi, että Suomi ei joudu harmaalle vyöhykkeelle, vaikka "meillä on tahoja, jotka reagoivat Venäjän toimiin samalla tavalla kuin Suomi reagoi Neuvostoliiton toimiin joskus aikanaan".

Stubbin profiilinnostosta seuranneessa keskustelussa jokainen osapuoli halusi tukeutua Niinistöön ja tämän kantoihin. Perjantainen tapaaminen tarjosikin puoluejohtajille valmiiksi rakennetun tilaisuuden olla samaa mieltä presidentin kanssa.

Mielipide-erot Suomen Venäjän-politiikassa ovat pikemminkin kaventuneet kuin kasvaneet vuoden loppua kohden. Vielä syyskuun alussa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) halusi kirjata hallituksen EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan oman näkemyksensä Venäjän-pakotteista. Tuomiojaa pidettiin yleisesti Venäjän-kysymyksessä enemmän presidentin hengenheimolaisena kuin Stubbia tai puolustusministeri Carl Haglundia (r).

Nyt erot ovat tasoittuneet sekä hallituksessa että kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Niinistö totesikin tapaamisen jälkeen, että sekä pakotepolitiikasta että puolustuspoliittisista ratkaisuista vallitsee laaja yksimielisyys.

Toivottavasti tämä ei kuitenkaan merkitse lupaavasti vilkastuneen julkisen keskustelun hiipumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat