Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synkistelykampanja on toiminut Suomessa tehokkaasti – tehdään hynöset

Pääkirjoitus
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Suomalaisia on syksyn aikana lyöty raskaalla kädellä. Viisaiden puheista on saanut käsityksen, että pimeys on täyttänyt Suomen henkisen tilan. Että tästä eteenpäin tulevaisuus on yksin suossa rämpimistä. Suomalaisten pelit on pelattu.

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kertoi HS:n haastattelussa 7. 12. löytäneensä Suomesta pessimismiä, pinttyneitä ajatusmalleja sekä tarpeettoman kovaan itseruoskintaan taipuvaisia ihmisiä. Go go -taloudesta ei Suomessa ole hänen mukaansa tietoakaan.

"Suomi on muuttunut dramaattisesti viidessä vuodessa.   Muutokset ovat syviä. Nokiasta ei enää tule maailman suurinta kännyköiden myyjää. Paperitehtaat eivät enää nouse tärkeimmiksi työllistäjiksi. Laivanrakennus on varjo entisaikojen suuruudestaan", Oreck luetteli.

Samasta teemasta puhui myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuleva puheenjohtaja Matti Alahuhta.

"Suomessa on vaisu ja energiaton mieliala. Uhka on, että jos tätä jatkuu, asiat pitää lopulta oikaista romahduksen kautta. Maailma on muuttunut, ja me emme ole pysyneet muutoksen perässä", Alahuhta arvioi HS:ssa 8. 12.

Selvitysten mukaan kuluttajien luottamus tulevaan on reilusti pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Esimerkiksi Tilastokeskuksen mukaan 62 prosenttia kuluttajista uskoo työttömyyden lisääntyvän.

Jos Suomessa todellakin on näin synkkää, mikä näköalattomuuden selittää?

Palkansaajat ovat vuosi toisensa jälkeen lukeneet suuria otsikoita irtisanomisista. Mielialaa ei ole kohentanut sekään, että poliitikot maalailevat synkkiä kuvia tulevaisuudesta. Julkisuuden perusteella saa helposti kuvan, että poliitikkojen ratkaisu kaikkeen on vain menojen leikkaaminen.

Synkistelykampanja on toiminut tehokkaasti. Miksi kansalaiset kiljuisivat riemusta, jos heidät on joukkohypnotisoitu ajattelemaan, ettei tulevaisuudella ole mitään hyvää annettavaa. Että kunhan tässä vain saisi pitää työpaikan.

Kaiken tämän synkistelyn keskellä ei ole mikään ihme, että Linnan juhlien tähdeksi nimettiin 101-vuotias sotaveteraani Hannes Hynönen. Hän ei suostunut synkistelyyn, kun toimittaja kysyi mieheltä valittamisen aiheista.

"Minä olen tavattoman tyytyväinen elämääni. Minulla ei ole mitään valittamista", syövästäkin selvinnyt Hynönen sanoi.

Hynösen saama huikea suosio osoittaa, että suomalaiset janoavat positiivisuutta ja kannustusta eivätkä itseruoskintaa. Meissä kaikissa asuu pieni hynönen.

Petteri Tuohinen petteri.tuohinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat