Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palestiinan valtio avaisi tien rauhaan

Pääkirjoitus
 
Martti Eirola
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Rauhanprosessia vahvistaisi, jos Suomi ja muut EU-maat tukisivat palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta tunnustamalla heidän valtionsa.

Viime kesänä Gazassa käyty sota sekä vuoden mittaan Länsirannalla ja siihen kuuluvassa Itä-Jerusalemissa kiihtynyt väkivalta ovat vaikeuttaneet Israelin–Palestiinan kysymyksen ratkaisemista.

Ainoa tie kestävään rauhaan on kahden valtion ratkaisu: Israelin valtion rinnalla on oltava itsenäinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio. Kansainvälinen yhteisö on ajanut tällaista ratkaisua, jossa Palestiinan rajat perustuvat vuoden 1967 aselepolinjaan. Sen ensimmäinen vaihe on 20 vuotta sitten luotu palestiinalaisten itsehallinto.

Kehitysyhteistyö tukee Palestiinan valtion rakentamista. Tulokset ovat hyviä: palestiinalaishallinto täyttää valtion kriteerit.

Suomi tukee esimerkiksi palestiinalaisalueiden opetustoimen kehitystä vuosittain kolmella miljoonalla eurolla. Koulutus luo toivoa paremmasta. Mutta kuinka pitkään kehitysyhteistyötä pitäisi jatkaa, jos Palestiinan valtio ei toteudu?

Monet palestiinalaiset ovat pettyneitä kahden valtion ratkaisuun. Paljon on niitä, jotka kannattavat neuvottelujen sijaan aktiivista vastarintaa miehittäjää vastaan. Israelin siirtokunnat taas syövät kirjaimellisesti maata Palestiinan valtion alta. Väkivalta ei synnytä luottamusta.

Kun osapuolet eivät pysty neuvottelemaan keskenään, katseet kääntyvät kansainväliseen järjestelmään.

YK:n yleiskokous hyväksyi marraskuussa 2012 Palestiinalle tarkkailijavaltion aseman YK:ssa. Palestiinan valtio alkoi liittyä kansainvälisiin järjestöihin ja sopimuksiin. Demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta on hyvä, että valtio integroituu kansainväliseen järjestelmään.

Rauhanprosessia rasittaa osapuolten epäsymmetrisyys. Toinen on miehittäjä, toinen miehitetty. Neuvotteluja vetänyt Yhdysvallat on samalla Israelin tärkein liittolainen.

Rauhanprosessia tulisi laajentaa. Vuoden 2002 rauhanaloitteen mukaan arabimaat ovat valmiit normalisoimaan suhteensa Israelin kanssa, jos Israel vetäytyy vuonna 1967 miehittämiltään alueilta ja hyväksyy Palestiinan valtion.

Jäsenmaat ovat toteuttaneet huonosti YK:n Palestiina-päätöksiä. Miehityksen alusta lukien turvallisuusneuvosto on hyväksynyt 32 ja yleiskokous 644 Palestiinaa koskevaa päätöslauselmaa. Turvallisuusneuvosto on yksimielisesti vaatinut Israelia vetäytymään miehittämiltään alueilta. Vuoden 2009 jälkeen turvallisuusneuvosto ei ole kuitenkaan kyennyt hyväksymään uusia Palestiina-päätöslauselmia.

Palestiinan on tunnustanut kahdenvälisesti jo 135 maata. Viime kuukausina monien Länsi-Euroopan maiden parlamentit ovat puoltaneet Palestiinan valtion tunnustamista.

Periaatteellisen ja oikeusperustaisen ulkopolitiikan kannalta olisi luontevaa, että Ruotsin ja Islannin tavoin Suomi ja muutkin EU-maat tunnustaisivat Palestiinan. YK:ssa Suomi ja suurin osa EU-maista ovat jo äänestäneet Palestiinan tarkkailijavaltion aseman puolesta.

Palestiinan tunnustamiselle ei ole oikeudellisia esteitä. Päätös on poliittinen.

Tunnustaminen vahvistaisi kahden valtion ratkaisua ja tukisi rauhanprosessia. Se osoittaisi palestiinalaisille, että heidän itsemääräämisoikeudellaan on yhä kansainvälisen yhteisön tuki. Se pitäisi toivoa yllä ja kannustaisi palestiinalaisia tukemaan presidentti Mahmud Abbasin väkivallatonta neuvottelulinjaa. Jos mitään ei tehdä, väkivalta yleistyy ja tilanne muuttuu entistä epävakaammaksi.

Avain väkivallan vähenemiseen on Gaza. Kehityksen ja rauhan tielle pääsy siellä parantaisi tilannetta Länsirannallakin.

Ensin pitäisi purkaa Gazan saarto. Talous elpyisi ja vähentäisi 50 prosentin työttömyyttä, joka ruokkii nyt ääriliikkeitä. Riippuvuus humanitaarisesta avusta vähenisi, ja maltillisemmat aatteet haastaisivat ääriajattelun. Gazan ja Länsirannan yhteys sekä palestiinalaisten kansallinen yhtenäisyys vahvistuisivat.

Jos Kairon neuvottelut pysyvästä tulitauosta Gazassa eivät edisty eikä alueen jälleenrakennus nopeudu, Gaza on vaarassa palata entiseen: sodat toistuvat ja kansainvälinen yhteisö maksaa joka kerta jälleenrakennuksen.

Martti Eirola
Kirjoittaja oli Suomen yhteystoimiston päällikkö Ramallahissa vuosina
2011– 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat