Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitushalut veivät terää oppositiolta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
.
. Kuva: Lasse Rantanen

Eduskunnan syyskauden viimeinen istuntoviikko vietettiin totuttuun tapaan budjettikeskustelun ja sarjassa pidettyjen budjettiäänestysten merkeissä. Tällä kertaa kansanedustajien ei tarvinnut nopeasta tahdista huolimatta turvautua lippuäänestyksiin, kuten kaksi kertaa aiemmin syyskaudella, kun äänestykset päättyivät tasatuloksiin.

Hallituksen enemmistöstä eduskunnassa tuli niukka sen jälkeen, kun vihreät lähtivät syyskuussa ovet paukkuen kuudenneksi oppositioryhmäksi keskustan, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vasenryhmän ja Muutos 2011:n rinnalle. Vihreät eivät hyväksyneet ydinvoimayhtiö Fennovoiman aiemman myönteisen periaatepäätöksen täydentämistä, vaikka olivatkin mukana hyväksymässä alkuperäistä päätöstä vuonna 2010.

Entisen hallituspuolueen ei ole mutkatonta solahtaa oppositioon. Käsittelyssä on ollut esityksiä, joita vihreät olivat vielä hallituksessa valmistelemassa. Syksyn välikysymys- ja luottamusäänestyksissä puolue on välillä äänestänyt hallituksen puolesta, välillä vastaan ja välillä tyhjää.

Vihreiden sopeutumista hallituksen vastustajan rooliin lienee helpottanut se, että hallitus on vihreiden lähdön jälkeen käyttänyt tilannetta hyväkseen ja Fennovoiman lisäksi muun muassa jäädyttänyt puheenjohtaja Ville Niinistön (vihr) paimennuksessa edenneen soidensuojeluohjelman. Vihreiden kavahtamat yliopistojen lukukausimaksutkin olivat tuloillaan, mutta niiden esittämiseen hallituksen rohkeus ei riittänyt.

Toinen entinen hallituspuolue vasemmistoliitto on istunut oppositiossa keväästä asti ja kaataa hallitusta jo tottuneesti. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) alkaa olla populistina liki Timo Soinin (ps) veroinen.

Tulossa olevat eduskuntavaalit näyttävät myllertävän kumpaakin pienempää oppositiopuoluetta. Vihreiden istuvista kansanedustajista peräti kuusi on luopumassa. Vasemmistoliitossa ryhmä saattaa nuorentua ja muuttua piirun radikaalimmaksi.

Kun HS-gallup marraskuussa selvitti suomalaisten suhtautumista hallituksen, pääministerin ja opposition toimintaan, keskusta sai oppositiopuolueista parhaat arviot kyvystään haastaa hallitusta. Vastanneista 37 prosenttia katsoi keskustan onnistuneen erittäin tai melko hyvin, kun perussuomalaisten politiikkaan tyytyväisiä oli 18 prosenttia.

Lukujen erosta huolimatta syksyllä on näyttänyt siltä, että kumpikin vanhoista oppositiopuolueista tuumiskelee jo hallituskuvioita ja muistaa sättiä hallitusta vain satunnaisesti. Aiemmin liukuhihnalta tulleiden välikysymysten tahti on hiljentynyt.

Varsinkin keskusta on ollut kuin nukkuva eläin, jota muut yrittävät kepillä tökkien saada hereille. Ylivoimainen johtopaikka puoluekannatusgallupeissa on tehnyt keskustan varovaiseksi, sillä nyt sen pitää jo ottaa vastuullisen päähallituspuolueen roolia ja samalla varoa astumasta poliittisten kilpailijoiden virittämiin ansoihin. Etenkin kokoomus haastaa puheenjohtaja Juha Sipilää (kesk) ulkopolitiikassa koko ajan, koska se on arvioitu Sipilän heikoimmaksi kohdaksi.

Perussuomalaisten syksy on ollut vaisu. Timo Soini on ministeripohdiskelujensa lisäksi herännyt täyteen toimintatarmoon lähinnä vain tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn yhteydessä, ja siinä perussuomalaisten valtavirta ei onnistunut tavoitteessaan eli kansalaisaloitteen kaatamisessa. Ryhmäkin hajosi äänestyksessä.

Eduskunnan syksyä leimasivat lakiesitysruuhkan lisäksi asiat, joissa perinteinen hallitus–oppositio-jakolinja ei pätenyt.

Fennovoiman ohella parlamentaarisesti valmisteltu sosiaali- ja terveydenhoidon järjestämislaki sai tasapuolisesti kehuja ja moitteita sekä oppositiolta että hallitukselta. Sote-uudistuksesta uhkaa tulla alkukevään jännitysnäytelmä. Uudistuksen kaatuminen perustuslakiongelmiin toisi tulevalle hallitukselle paljon lisätöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat