Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmikymppisen miljardöörin keksinnöstä seuraa terveydenhuollon vallankumous

Pääkirjoitus
 

Kun Elizabeth Holmes oli yhdeksänvuotias, hän kirjoitti isälleen: "Haluan elämässäni löytää uutta, jotain, mitä ihmiskunta ei ole ennen pitänyt mahdollisena."

Elizabeth Holmes on nyt 30-vuotias. Hän on löytänyt jotain, mikä teki hänestä maailman nuorimman naismiljardöörin.

Holmes keskeytti parikymppisenä opintonsa Stanfordissa ja perusti Theranosin. Yritys lähti Holmesin omasta neulakammosta. Miksi diagnoosi vaatii sen, että tökitään neulalla käsivarteen ja pumpataan pullotolkulla verta?

Theranosin idea on yksinkertainen: sormenpäästä otetaan minipulloon parin veripisaran näyte, jonka Theranos analysoi laboratoriossaan. Theranosin testit maksavat vain muutaman dollarin.

Helppo ja halpa testaus voi muuttaa ihmisten suhdetta terveyteensä ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tällä on merkitystä erityisesti Yhdysvalloissa, jossa terveysmenot voivat johtaa vararikkoon.

Omaa terveyttä koskeva tieto on ihmisoikeus, Holmes julisti syyskuussa lääketieteen ja terveydenhoidon TEDMED-konferenssissa pitämässään puheessa.

Rohkeimpien ennustusten mukaan Theranosin kaltaisista keksinnöistä seuraa terveydenhuollon vallankumous, jossa terveystiedon hallinta ja valta siirtyvät lääkäreiltä potilaille.

Holmesia pidetään Steve Jobsin veroisena nerona. Toisin kuin Jobsilla, Holmesilla on suuri sydän ja sosiaalinen omatunto, sanoo William Perry New Yorker -lehdessä. Perry on Theranosin hallituksen jäsen ja Yhdysvaltain entinen puolustusministeri. Hallitukseen kuuluvat myös entiset ulkoministerit, yli 90-vuotiaat George Shultz ja Henry Kissinger.

Theranos on kerännyt yli 400 miljoonan dollarin pääomasijoitukset, ja firman arvoksi arvioidaan yli yhdeksän miljardia dollaria. Holmes omistaa puolet osakkeista. Theranos edustaa huippua alalla, jolta odotetaan Suomessakin valtavasti. Terveysteknologia oli yksi pääteemoista kasvuyritysten Slush-tapahtumassa.

Vallankumoukselliselta vaaditaan uhrauksia. Holmes ei seurustele eikä ole lomaillut kymmeneen vuoteen. Hän on vegaani, jonka ateriana on usein kurkusta, persiljasta, pinaatista, salaatista ja selleristä jauhettu smoothie.

New Yorkerissa Holmes perustelee: "Elän mieluummin niin, että elämälläni on tarkoitus, kuin niin, että elämässäni olisi muita asioita mutta ei tarkoitusta."

Jaakko Lyytinen jaakko.lyytinen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat