Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tarvitsisi vetoapua Mark Zuckerbergin ja Pekka Puskan yhdistelmältä

Pääkirjoitus
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

Valonheittimien keilat valaisivat autioita katuja vappuyönä 2004. Lamput osoittivat kohti diktaattori Saparmurat Nijazovin kultaisia patsaita Turkmenistanin pääkaupungissa Ašgabatissa. Samaan aikaan hotellihuoneen televisiossa satelliittikanavat näyttivät iloista juhlintaa Baltian maista. Ne olivat juuri liittyneet Euroopan unioniin.

Oli hämmästyttävää nähdä, kuinka eri kiertoradoille entiset neuvostotasavallat olivat ehtineet erkaantua runsaassa vuosikymmenessä. Baltit kytkeytyivät osaksi demokraattista arvoyhteisöä. Turkmenistan oli puolestaan vajoamassa yhä syvempään autoritaarisuuden ja korruption mustaan aukkoon.

Samanlainen kiihtyvä alamäki on ollut sittemmin näkyvissä paljon Keski-Aasiaa lähempänä. Venäjän tilanne on muuttunut niin arvaamattomaksi, että poliitiikan ja talouden ennustaminen vuodeksi eteenpäin jää vain arvailuksi. EU:n arvo eurooppalaisen demokratian tukijalkana korostuu.

Vuodenvaihteessa tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun Suomi liittyi unioniin. Jäsenyys sinetöitiin tuolloin 56,9 prosentin enemmistöllä kansanäänestyksessä. Pariin vuosikymmeneen on mahtunut euro-optimismia, voimakasta laajentumista, rahaunionin perustamista, velkakriisiä ja hätärahastoja.

Vaikeudet eivät silti ole romuttaneet suomalaisten uskoa EU:hun. Lokakuussa julkaistun HS-gallupin mukaan jäsenyyden puolesta äänestäisi 59 prosenttia suomalaisista.

Ongelma piilee EU-vaalien heikossa äänestysprosentissa. Vaikka luvuissa ei ole tapahtunut viime vaalien aikana isoja heilahduksia, alle 40 prosentin aktiivisuus on kirvelevän heikko – ja muutama prosenttiyksikkö EU:n keskiarvoa pienempi. Enemmistö suomalaisista pitää unionia ja sen prosesseja niin etäisinä, ettei lähde vaaliuurnille.

Vaikka europarlamentin valta on kasvanut kahdessa vuosikymmenessä merkittävästi, esimerkiksi poliittisten ryhmien nimet, kuten Alde, EPP ja PES, ovat suurimmalle osalle suomalaisista vielä tuntemattomia. Politiikka tuntuu hukkuvan byrokratian rattaisiin. EU:lla on edessään iso työ kansalaisten luottamuksen kohentamisessa.

Milloin olet viimeksi seurannut suoraa lähetystä kiivaasta EU-parlamentin istunnosta, joka käsittelee suomalaisia koskettavia aiheita?

Europarlamentaarikot tekevät parhaansa tuodakseen kantojaan esille sosiaalisessa mediassa ja perinteisissä viestimissä. Verkossa on jo tarjolla paljon EU-tietoa, -kuvia ja -videoita, suoria lähetyksiäkin, mutta ne ovat kovin hajallaan unionin monenkirjavilla sivustoilla ja sosiaalisen median eri palveluissa.

Siksi unioni kaipaa kipeästi aivan uudenlaista ja ennakkoluulotonta viestintästrategiaa. Ydinkysymys on samansuuntainen kuin se, mitä pohdimme toimituksessa päivittäin: kuinka viestiä päätöksenteosta ennakoivasti, ymmärrettävästi, kiinnostavasti ja tasapuolisesti? Tavoitteena on palvella kaikkia, niin unioniin myönteisesti kuin kriittisestikin suhtautuvia ihmisiä.

Strategian vetäjäksi tarvittaisiin jonkinlaista Mark Zuckerbergin ja Pekka Puskan yhdistelmää.

Facebookin isän Zuckerbergin näkemyksiä tarvittaisiin osallistamisen ja joukkoistamisen kehittämisessä. EU:n on muututtava vuorovaikutteisemmaksi, jotta demokratiaprosessi kehittyy uskottavasti.

EU:n tiedotuksesta vastaavat virkamiehet voisivat myös ottaa mallia Puskan Pohjois-Karjala-projektista. Siinä metodina oli interventio eli passiivisen valistuksen kääntäminen aktiiviseksi kanssakäymiseksi. Sellainen vaatii paljon jalkatyötä.

Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaisi videolähetysten, interaktiivisten grafiikoiden ja avoimien rajapintojen aktiivista tarjoamista toimitusten, oppilaitosten, bloggaajien ja koodaajien käyttöön. Parlamentti alkaisi koota suomalaisten meppien debatit systemaattisesti videolle. Mahdollisuuksia on loputtomasti.

Mitä epävakaammaksi Euroopan tilanne muuttuu, sitä tärkeämpi EU on Suomelle. Unionin taas pitää lunastaa kansalaisten luottamus nykyistä paremmin. Demokratia ei ole itsestään selvä EU:n sisälläkään, kuten Unkarin valtapuolueen Fideszin itsevaltaiset toimet osoittavat.

Presidentti Mauno Koivistolle integraatio oli 1990-luvun alussa turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Se on Suomelle sellainen yhä, yhdessä tiivistyvän pohjoismaisen, transatlanttisen ja Nato-yhteistyön kanssa.

Kaius Niemi kaius.niemi@hs.fi
Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat