Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntapäättäjien pitää jättää aikaa myös kouluasioiden pohtimiseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei ole vaikeata arvata, mikä on ollut viime ajat suomalaisten kuntapäättäjien mielessä: sote-uudistus. Sosiaali- ja terveysmenot ovat kuntien suurin menoerä, ja sen heilahtelut tuntuvat koko kunnan taloudessa. Uudistuksen tämänhetkinen versio veisi päätösvallan isoista rahoista yksittäiseltä kunnalta suurille kuntayhtymille.

Vaikka sote-uudistus on tärkeä, sen ei pitäisi antaa viedä kaikkea tilaa muiden asioiden ajattelemiselta. Parhaillaan on nimittäin tekeillä suuri muutos toisen asteen koulutuksessa eli lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten maailmassa. Kuntien pitäisi ensi kevääseen mennessä pohtia omalta osaltaan, millainen järjestäjäverkko toisen asteen koulutukselle tarvitaan.

Päätökset järjestäjäverkosta tehdään vuoden 2016 aikana, ja uudet luvat tulevat suunnitelman mukaan voimaan 2017.

Kuntien päättäjät ovat viime vuodet olleet huolissaan sekä oman kuntansa taloudesta että kunnan tulevaisuudesta. Säästöjä on haettu koulutoimesta, koska siellä pykälät eivät rajoita toimia yhtä paljon kuin sosiaali- ja terveyspuolella. Samalla moni pieni kunta on kuitenkin halunnut pitää kiinni omasta lukiosta, koska sitä on pidetty kunnan itsenäisyyden merkkinä ja vetovoimatekijänä.

Ristiriita on ilmeinen. Toisissa paikoissa säästöjä tehdään liikaa, toisissa seinien olemassaolo on noussut itseisarvoksi.

Parempi lähtökohta olisi muistaa, että kunta on olemassa kuntalaisia varten. Kuntien tehtävä on turvata nuorille yhtäläiset mahdollisuudet perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Käytännössä vaatimus koskee sekä koulujen organisointia että niiden opetuksen sisältöä.

Monessa tapauksessa nuoren kannalta paras ratkaisu voi olla malli, jossa useat nykyiset toisen asteen oppilaitokset ovat hallinnollisesti yhdessä mutta niillä voi olla monta toimipistettä. Nykytekniikan avulla monipuolista opetusta voidaan silloin tarjota niin, että nuorilla on mahdollisuus yhä asua kotona.

Tällainen ratkaisu edellyttää kunnilta kykyä vapaaehtoiseen yhteistyöhön ja tinkimistä arvovaltakysymyksistä.

On kuitenkin parempi, että toimivat ratkaisut haetaan oma-aloitteisesti ja hyvissä ajoin. Silloin tulokset ovat toimivampia kuin säästämispakon ja hallinnollisten määräysten vuoksi syntyneet ratkaisut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat