Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakotteiden ylle tarvitaan strategia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sekä EU että Yhdysvallat lisäsivät tällä viikolla Venäjään kohdistamiaan pakotteita poikkeuksellisesti tahdistamatta niitä keskenään.

Tulevina kuukausina länsimaiden yhtenäisyys suhteissa Venäjään on kuitenkin aiempaakin keskeisempää. Se myös joutuu koetukselle. Lännessä joudutaan ennakoimaan sekä Venäjän että Ukrainan talouksien nopean rapautumisen seurauksia.

EU varautuu jo siihen, että unionin ensimmäisistä pakotepäätöksistä on maaliskuussa kulunut vuosi. Silloin pakotteet joko raukeavat tai niitä jatketaan 28 jäsenmaan yksimielisillä päätöksillä. Päätöksiä tarvitaan useita, koska pakotteet on hyväksytty monessa erässä ja kullakin pakotteella on erillinen perustelu.

EU:n huippukokous pyrki luomaan pohjaa tuleville päätöksilleen torstaina Brysselissä korostamalla yhtenäisyyttään. Samalla EU hyväksyi uusia pakotteita, jotka on suunniteltu poliittisesti kestäviksi.

Uudet pakotetoimet kohdistuvat Venäjän Ukrainalta haltuunsa ottamaan Krimin niemimaahan. Ne kieltävät tai rajoittavat osallistumista sijoituksiin, kauppaan ja turistiteollisuuteen Krimillä. Kun pakotteiden perusteena on Krimin haltuunoton laittomuus, ne kestävät niin kauan kuin Venäjä pitää Krimin itsellään tai kunnes alueen asemasta sovitaan kansainvälisesti.

Euroopan Venäjän-politiikan johtopaikan ottanut Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti, että Venäjään kohdistuvat pakotteet on hyväksytty tarkoin perustein ja että pakotteista voidaan luopua vasta, kun perusteita niille ei enää ole. Merkel pyrki selvästi estämään ennakolta poliittista painetta pakotteiden purkamiseksi. Muiden muassa Unkari ja Kypros ovat olleet ilmeisen innottomia sekä uusia pakotteita että vanhojen päätösten voimassa pitämistä kohtaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) myötäili huippukokouksessa Merkelin kantaa ja painotti Venäjän poliittista vastuuta toimistaan.

Yhtenäisyyden säilyttäminen seuraavien kuukausien ajan vaatii kuitenkin enemmän kuin yhden huippukokouksen päätökset. Ranskan presidentti François Hollande painotti tarvetta valmistautua pakotteiden lieventämiseen, kun Venäjä ryhtyy toimiin kriisin lopettamiseksi Ukrainassa. Hollandenkaan mielestä se hetki ei ole vielä koittanut.

Venäjän talouden kriisi on edennyt paljon ennakoitua nopeammin. Se on nostanut pakotepäätösten rinnalle arviot Venäjän pitkän aikavälin näkymistä ja lännen tarpeesta reagoida niihin. EU tarvitsee vahvan Venäjän-strategian.

EU:n uusi ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini painotti huippukokouksen alkaessa, etteivät Venäjän talousvaikeudet ole hyvä uutinen kenellekään. Hän kannusti presidentti Vladimir Putinia muuttamaan linjaansa radikaalisti.

EU:n huippukokousten eli Eurooppa-neuvoston uusi puheenjohtaja Donald Tusk vuorostaan korosti, että EU tarvitsee Venäjän-suhteilleen realistisen strategian tuleviksi vuosiksi eikä vain kuukausiksi.

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama käytti samaa sävellajia tähdentäessään, että Venäjään kohdistetut pakotteet voidaan myös purkaa. Obama toi asian esiin torstaina allekirjoittaessaan kongressin hyväksymän lain, joka antaa mahdollisuuksia pakotteiden kiristämiseen ja myös asetoimituksille Ukrainaan.

Obama korosti, ettei hän aio heti käyttää uuden pakotelain mahdollistamia keinoja, ja vakuutti jatkavansa tiivistä yhteistyötä EU:n kanssa Ukrainan kriisissä.

Länsimaiden rintaman pysyminen melko ehyenä voi olla yllätys Venäjälle, mutta Venäjä tuskin luopuu yrityksistään rikkoa rintamaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat