Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkekaton ajajat eivät ole miettineet seurauksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi toukokuussa, että Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop ehti ansaita Suomen-vuosinaan 5 900 euron suomalaisen kuukausieläkkeen, jonka työeläkejärjestelmä tilittää hänelle Suomeen maksettujen, ansiosidonnaisten eläkemaksujen perusteella.

Tieto kirvoitti silloisen sosiaali- ja terveysministerin Paula Risikon (kok) tilaamaan Eläketurvakeskukselta selvityksen, tarvittaisiinko Suomessa katto kohtuuttoman suurille työeläkkeille. Tähän vaikutti poliittinen paine, sillä muun muassa perussuomalaiset olivat pitäneet kattoajatusta esillä jo ennen tietoa Elopin muhkeasta eläkkeestä. Lisäksi Risikko oli keväällä pyrkimässä kokoomuksen puheenjohtajaksi, joten hän oli ehkä tavallistakin aloitteellisempi.

Eläketurvakeskus sanoo asiaa jälleen kerran selvitettyään, että eläkekatto ei ole hyvä ajatus.

Sinänsä katon ajajien tarkoitus on hyvä. Heidän perustelunsa mukaan eläkemenoissa saataisiin merkittävät säästöt, kun tietyn rajan ylittäviä eläkkeitä ei maksettaisi yhteisestä eläkejärjestelmästä. Näin säästyneillä varoilla voitaisiin lisäksi parantaa pieniä eläkkeitä ja lievittää eläkeläisten köyhyyttä, josta Suomea on moitittu kansainvälisissä vertailuissa.

Puolet nyt maksussa olevista suomalaiseläkkeistä on alle 1 400 euroa ja 90 prosenttia alle 2 500 euroa.

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkekaton lanseeraus nostaisi heti kaikkien eläkemaksuja ja laskisi eläkemenoja vasta vuosien kuluttua.

Suomessa eläke on vakuutus, jossa maksu ja eläke-etuus vastaavat toisiaan. Eläkekatto olisi tämän periaatteen mukaan mahdollista toteuttaa vain niin, että asetettaisiin palkkaraja, jonka ylittävästä osasta ei kertyisi eläkettä eikä siitä siksi maksettaisi eläkemaksujakaan.

Se tarkoittaisi, että vuosittainen eläkemaksutulo pienenisi heti. Koska jo ansaitut eläkkeet pitäisi Suomen lakien mukaan silti maksaa, maksuvaje olisi korjattava nostamalla saman tien eläkemaksua.

Lisäksi eläkekatto mitä todennäköisimmin loisi varjojärjestelmän, jossa hyvätuloiset joka tapauksessa järjestäisivät oman vanhuudenturvansa lisäeläkkeillä.

Ansiosidonnaisuus on työeläkejärjestelmän idea, jota ei kovin kevyin perustein kannattaisi hukata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat