Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto pääsi agendalle Ruotsissa

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Vuosi 2014 jää Ruotsissa aikakirjoihin hämmennyksen ja kaaoksen vuotena. Sellaisena, jota ei ole koettu aikapäiviin diskuteeraamiseen tottuneen maan politiikassa. Ruotsi valmistautuu nyt kolmansiin vaaleihin vuoden aikana sen jälkeen, kun hallituksen budjetti kaatui joulukuun alussa. Hallituskriisin vuoksi poliittinen mylly tuskin pysähtyy edes jouluna.

Moni kiinnostunut on jo kysynyt, tuleeko Ruotsin uusista vaaleista nyt Nato-vaalit Venäjän pullistellessa muskeleitansa. Tuskin. Nato ja Venäjä ovat kaukana kärkikeskusteluista. Vaalit käydään siitä, kuka saa toimintakykyisen hallituksen kokoon Ruotsissa.

Näkyvä ero edellisiin vaaleihin on, että maahanmuutosta puhutaan todella.

Ruotsiin tulee tänä vuonna yli 80 000 turvapaikanhakijaa. Se on yli kaksikymmenkertaisesti Suomeen verrattuna ja selvästi eniten väkilukuun nähden EU:ssa. Vaikka Ruotsi on vauras ja kokemus kotouttamisesta on kova, tulijoiden määrä tuntuu kunnissa. Lapsille on löydettävä koulupaikat ja vanhemmille töitä. Kovimman paineen kunnissa, kuten Södertäljessä, asumuksia on kellareissa, ja kolme tai neljäkin perhettä elää samassa pienessä asunnossa asuntopulan takia.

Siksi syksyn vaalien alla oli huomionarvoista, etteivät puolueet esittäneet juuri minkäänlaisia näkyviä ja konkreettisia ehdotuksia siitä, miten nämä käytännön asiat pitäisi ratkaista.

Ruotsista puhuttiin humanitaarisena suurvaltana, mikä on painokas arvovalinta. Teema pidettiin silti sivussa, jottei vaaleja käytäisi maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien lempiaiheella.

Ennen maaliskuulle suunniteltuja vaaleja linja on nyt muuttumassa, kun puolueet pelkäävät äänipakoa ruotsidemokraattien vain kasvettua. Kristillisdemokraatit avasi pelin viime viikolla konkreettisella maahanmuuttoehdotusten listalla. Porvarileirin kollega kansanpuolue vastasi omalla patteristolla. Maltillinen kokoomus on niin ikään nostamassa integraation tärkeimpien vaaliteemojen joukkoon.

Käänne on, että puolueet ovat hiljalleen alkaneet puhua myös maahanmuuton määrästä, mikä on tulenarka teema.

Moni kysyy Ruotsissa, onko se ja kipukohtien esiin nostaminen ruotsidemokraattien kysymyksenasettelun omaksumista. Nähdäänkö maahanmuuton määrä siis lähtökohtaisesti ongelmana? Niin ei tarvitse olla. Maahanmuutto on päinvastoin helpompi nähdä voimavarana, kun pulmat, kuten työttömyys tai asuntopula, uskalletaan kohdata ja ratkaista.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat