Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin Venäjä toimii vastoin perustuslakinsa henkeä

Pääkirjoitus
 
Katja Ruutu
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Se, ettei presidentti Putin ole koskenut vuoden 1993 liberaaliin perustuslakiin, on Venäjän nykypolitiikan suurimpia paradokseja, kirjoittaa HS:n Vieraskynä-palstalla valtiotieteiden tohtori Katja Ruutu.

Venäjällä on yhä voimassa Boris Jeltsinin ajan liberaali perustuslaki vuodelta 1993. Siinä valtion yhtenäisyyden avainideat perustuvat ihmisoikeuksien kunnioitukseen, parlamentarismiin, sananvapauteen ja vallan kolmijakoon. Nykyisin melko uskomattomalta tuntuu lain periaate, jonka mukaan perustuslaki on alempiarvoinen kuin kansainväliset sopimukset.

Presidentti Vladimir Putinin politiikan arvot ovat puolestaan korostaneet vanhaa Venäjää ja sitoutumista siihen, että Venäjä on vahva ja voimakas valtio patriotismin ja solidaarisuuden hengessä.

Putin ei kuitenkaan ole koskenut vuoden 1993 perustuslakiin. Tämä on  jo pitkään ollut Venäjän nykypolitiikan suurimpia paradokseja.

Koska vuoden 1993 perustuslaissa julistetut periaatteet, kuten vallan kolmijako ja parlamentarismi, eivät ole kuvanneet Putinin kautta, Kremlin keskushallinto on hakenut politiikalleen perusteita ja sisältöä muista lähteistä. Niitä ovat esimerkiksi neuvostohistoria ja Venäjän kansallinen kulttuuriperintö.

Silti voidaan myös sanoa, että vuoden 1993 perustuslaki ja sen mahdollistamat tulkintatavat ovat olleet hyödyllisiä keinoja perustella Venäjän valtion, talouden ja yhteiskunnan muodostamaa kokonaisuutta.

Voimantuntoiselle Putinille on ollut vaikea tehtävä luoda yhtenäisyyttä siten, että laajan Venäjän federaation kaikki alueet muodostavat jakautumattoman valtakeskuksen ja talousmahdin – ja siten, että yhtenäisyys perustuu kapitalismiin ja markkinaliberalismiin. Tämä on epäilemättä ollut tärkein syy siihen, että Putin ei ole kumonnut Jeltsinin perustuslakia.

Viime vuosina Putinin hallinto on kuitenkin tiukentanut otettaan. Kansalaisjärjestöjen ja median vapautta on rajoitettu.

Samalla presidentin hallinto on hyökännyt lännen edustamia liberaaleja arvoja vastaan. Se on esittänyt Venäjän mallia vaihtoehdoksi ja tasapainottavaksi voimaksi länsimaisen liberaalin demokratian ylivallalle maailmassa.

Venäjän vastaus on olla demokratia, joka on erilainen kuin läntinen liberalismi. Maassa vallitsevan näkemyksen mukaan vapautta, ihmisoikeuksia ja demokratiaa ei voi johtaa mistään universaalista arvosisällöstä, vaan niiden tulee aina olla paikallislähtöisiä. Tämän periaatteen mukaisesti venäläinen demokratia on Venäjän kansasta johdettu voima omine traditioineen ja merkityksineen.

Venäjän malli myös liputtaa perinteisten kansallisten kulttuuriarvojen puolesta. Ne kristallisoituvat Venäjän hengellisyydessä ja tuhatvuotisessa perinteessä. Nähtävissä onkin, että Venäjä pyrkii luomaan uudenlaista yhtenäisyyttä tullakseen sen avulla ideologisemmaksi valtio-organismiksi. Näin pyritään sulkemaan keskustelusta pois niitä, jotka eivät ole nykyisen linjan kannattajia.

Venäläisen näkemyksen mukaisesti jokainen maailman vahva maa on oikeutettu muodostamaan oman arvojärjestelmänsä, eivätkä kansainväliset lait tai kansainväliset järjestöt ole nyt arvoasteikossa korkealla.

Toistaiseksi vuoden 1993 perustuslakia ei ole muutettu, vaan sen luoma perusta on toiminut pohjana myös poliittisen sanaston uudistuksille. Uudistukset on toteutettu vanhan perustuslain käsitteistön ja menettelytapojen mukaisesti, eivätkä ne ole olleet suoranaisesti perustuslain kirjaimen vastaisia – sen hengen vastaisia kylläkin.

Vuoden 2014 aikana Putinin hallinnon politiikka on kuitenkin ollut niin suuressa muutosvauhdissa, että myös perustuslaillisen sanaston muutoksen tarpeen tulisi olla ilmeinen. Samoin luulisi olevan tarpeen luoda vakiintuneempia uusia käsitteitä.

On kiinnostavaa seurata, miten Putinin kauden uudet sanastot siirretään jälkipolville. Vai onko Venäjän politiikassa nyt aikakausi, jossa ei muodosteta vakiintuneempaa perustuslaillista käsitteistöä?

Jos näin on, on varsin todennäköistä, että Venäjän politiikan muodonmuutos on vastedeskin kiivasta ja että uusia valtioon ja yhteiskuntaan liittyviä sanastoja luodaan lisää.

Katja Ruutu
Kirjoittaja on valtiotieteiden tohtori, joka
on väitellyt Venäjän politiikasta ja perustuslaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat