Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma kohtalo askarruttaa kansanedustajia joululomalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat pääsivät perjantaina runsaan kolmen viikon joululomalle. Lomalla on hyvin aikaa käydä tapaamassa ja jututtamassa omia äänestäjiä. Nykyinen eduskunta aloittaa viimeisen kevätkautensa tiistaina 13. tammikuuta.

Varsin monen edustajan pyhiä häiritsee todennäköisesti pohdinta omasta kohtalosta. Puoluekannatuskyselyjen perusteella osa Sdp:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajista joutuu miettimään vakavasti, loppuuko edustajantehtävä ensi kevään vaaleihin.

Vastaavasti keskustalaisilla tunnelma lienee katossa. Mukavat kannatuslukemat ovat saaneet monet politiikasta jo vetäytyneet keskustalaiset yrittämään paluuta eduskuntaan, esimerkkinä vaikkapa entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Kokoomuksen edustajien voisi olettaa olevan huolestuneimpia. Puolue on joutunut kielteiseen kierteeseen, jonka oikaiseminen on aina vaikeaa. Sen tietävät hyvin keskustalaiset ja demarit. Demarien kannatus katosi parissa kuukaudessa ennen vuoden 2007 vaaleja. Sama kävi keskustalle vuoden 2011 vaalien alla.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb käy vaalitaistoa monella rintamalla. Hän toistaa viestiään, että ensi kevään vaaleissa vastakkain ovat vanha ja uusi. Rivien välistä voi lukea, että hänen johtamansa kokoomus edustaa uutta, muut kolme suurta tai keskisuurta puoluetta vanhaa.

Keskustaa vastaan Stubb käy ulkopolitiikka edellä. Hän on kysynyt jo moneen kertaan keskustan nykyisen ulkopoliittisen linjan perään. Stubb itse on avoimesti Nato-myönteinen. Kahden porvaripuolueen väliset erot lienevät muuten vähäiset.

Ulkopolitiikalla voitetaan harvoin vaaleja, mutta niinkin on tapahtunut. Vuoden 2003 vaaleissa Anneli Jäätteenmäki (kesk) pelasi presidentin kansliasta vuodetuilla tiedoilla. Neljä vuotta sitten Kreikan talouskriisi hyödytti EU-mielipiteiden ääripäitä edustaneita kokoomusta ja perussuomalaisia.

Stubbin kirjoituksissa voi nähdä sivalluksen myös perussuomalaisten suuntaan. "Isänmaallisuus ei saa kääntyä ahtaaksi kansallismielisyydeksi", hän on kirjoittanut.

Stubb on alkanut viitata yhä useammin kokoomustaustaiseen presidenttiin J. K. Paasikiveen. Venäjän nykytilanteen valossa se tuskin on sattumaa. Suomen ulkopolitiikka tunnettiin ennen Paasikiven linjana, sittemmin Paasikiven–Kekkosen linjana. Myös erittäin suosittu tasavallan presidentti Sauli Niinistö vilahtelee Stubbin siteerauksissa.

Viime viikolla Snellman-säätiön talvipäivässä pääministeri hylkäsi myös konsensuspolitiikan. Hänen mielestään konsensus uhkaa halvaannuttaa Suomen. Seuraavalla vaalikaudella liike on konsensusta tärkeämpää, Stubb sanoi.

Jos Stubb on kerran tyystin hylännyt konsensuksen, kenen kanssa hän aikoo muodostaa hallituksen? Mikäli kokoomus pääsisi valitsemaan, maahan tulisi tietenkin porvarihallitus, jonka ytimessä olisivat kokoomus ja keskusta. Se olisi ideologisesti huomattavasti yhtenäisempi kuin nykyinen saati nelisen vuotta sitten aloittanut kuuden puolueen kokoonpano. Juuri nyt ei tosin näytä siltä, että kokoomus pääsee valitsijan asemaan.

Demarien suuntaan Stubb teki eroa käsitellessään hyvinvointipolitiikkaa ja työmarkkinoita. Hänen mielestään velan hallitsematon kasvu on pysäytettävä, mutta niin, ettei verotus kiristy. Työmarkkinoilla Stubb haluaa enemmän vapaata sopimista työpaikoilla.

Kyllä näistä aineksista, tarkemman konkretian toistaiseksi puuttuessa, saa aikaan vaaliväittelyn kolmen muun suurehkon puolueen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat