Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poukkoilu jätevesiasetuksessa aiheuttaa maalla turhaa vaivaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikolla ympäristöministeriöstä kuului haja-asutusalueille uutisia, jotka olivat toisille hyviä mutta toisille eivät niinkään.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) aikoo jatkaa jätevesiasetuksen siirtymäaikaa kahdella vuodella, vuoteen 2018 saakka. Lisäksi hän haluaa muuttaa asetusta niin, että niin sanotut kuivan maan mökit – riittävän kaukana vesistöistä tai pohjavesialueista sijaitsevat – vapautettaisiin jäteveden pienpuhdistamon asentamiselta.

Jätevesiasetus on ollut jo useamman ympäristöministerin riesana. Se säädettiin vuonna 2003, kun ympäristöministerinä oli Jan-Erik Enestam (r).

Asetuksen epäillään olleen myös yksi syy keskustan heikkoon menestykseen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Noita vaaleja edeltäneellä kaudella ympäristöministerinä oli keskustan Paula Lehtomäki, jonka aikana asetusta lievennettiin. Lehtomäki puolusti uutta asetusta pontevasti julkisuudessa.

Seuraava hallitus saattaa lieventää asetusta entisestään – riippuen luonnollisesti hallituksen kokoonpanosta ja salkkujaosta. Perussuomalaiset haluaisivat perua koko asetuksen.

Grahn-Laasosen muutoshaluissa voi tietenkin nähdä pyrkimyksen houkutella maaseudulla asuvia kokoomuksen äänestäjiksi. Mutta kuten ministeri itse sanoi, asetus on "kohtuuton, vaikeaselkoinen ja terveen maalaisjärjen vastainen".

Kiinteistöjen jätevedet kieltämättä rehevöittävät vesistöjä, ja niiden päästöjä sietääkin vähentää. Nykyään Itämeren suurin kuormittaja on kuitenkin Puola.

Tämän vuosituhannen hallitukset ovat soutaneet ja huovanneet jätevesien kanssa. Syystä voi kysellä niiden maalla asuvien oikeusturvan perään, jotka kiirehtivät pienpuhdistamon asentamista omalle tontilleen, kun asetuksen ensimmäinen versio tuli voimaan.

Kiertävät kauppamiehet näkivät tilaisuutensa koittaneen. Puhdistamot maksoivat helposti tuhansia euroja, eivätkä ne monesti toimineet niin kuin olisi pitänyt.

Suomalaiset – varsinkin iäkkäät – ovat lainkuuliaista kansaa. Esimerkiksi ranskalaiset olisivat vastaavassa tilanteessa kohautelleet olkapäitään ja jatkaneet elämäänsä niin kuin ennenkin.

Ei ihme, jos maaseudulla luottamus hallituksiin horjuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat