Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin nousu ja Ukrainan kriisi versosivat nöyryytyksestä ja episjaosta

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Tärkeintä ei ole voitto vaan vastustajan täydellinen nöyryyttäminen. Opin sanonnan Punkaharjun alakoulun välituntien jalkapallopeleissä 1990-luvun alussa.

Kenttä vietti voimakkaasti Puruveteen, ja pelaajien jako joukkueisiin suosi usein räikeän epäreilusti jompaakumpaa joukkuetta. Puhuttiin episjaoista. Nöyryyttäminen onnistui parhaiten, kun puolella oli sekä alamäki että episjaot.

Episjaot oli myös nöyryytetyn osapuolen paras moraalinen puolustus, kun kello soi ja maalit laskettiin.

Nyt työtäni on seurata ulkomaanuutisia. Episjaot ja nöyryyttäminen toistuvat molemmissa tämän vuoden dramaattisimmista uutisista – Ukrainan kriisissä ja Isisin nousussa.

Voi kai sanoa, että Krimillä oli episjaot. Ydinasevaltio Venäjän tunnuksettomat sotilaat piirittivät hallintorakennukset. Kiovaa ja länttä nöyryytettiin. Vladimir Putinin mukaan tämä taas oli oikaisua paljon suuremmasta nöyryytyksestä: Nato loi kylmän sodan jälkeen globaalit episjaot houkuttelemalla riveihinsä lähes koko Venäjän läntisen naapuruston.

Ollaksemme rehellisiä kyseessä olivat itsenäisten valtioiden – kuten Viron, Latvian ja Liettuan – vapaat päätökset, joihin ei Neuvostoliiton jäljiltä houkuttelua tarvittu. Kitkerä sappi jäi kuitenkin Moskovaan kiehumaan.

Isisin mätä puu versoi sekin nöyryytetystä maaperästä. Siemen kylvettiin jo vuonna 2003, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin ja kaatoi diktaattori Saddam Husseinin.

Saddam oli kahminut kaiken vallan sunnimuslimeille maassa, jonka asukkaista valtaosa on shiioja. Nyt shiiat halusivat saada vastanöyryytyksensä, ja Yhdysvaltojen tuella siitä tulikin kymmenessä vuodessa varsin täydellinen. Sunnit siivottiin pois valta-asemista yhteiskunnan pimeisiin nurkkiin. Ilman sunniheimojen tukea Isisin islamilainen "valtio" ei ikinä olisi haukannut niin isoa palaa Irakista.

Etymologia ei kuulunut harrastuksiini alakoulussa. Tunsin sanonnasta vain sen koulussa käytetyn, väännetyn version. Alkuperäinen ajatus on nykyaikaisten olympialaisten isän Pierre de Coubertinin kynästä. Se on geopoliittisille peleille huomattavasti terveempi pohja: tärkeintä ei ole voitto vaan jalo kilpa.

Vastustaja ei voittamalla mihinkään katoa, ellei aikeissa ole totaalinen kansanmurha. Voitetun kanssa pitää elää, hänet pitää ottaa mukaan.

Punkaharjun alakoulun kenttäkin kuulemma saatiin viime vuonna tasoitettua. Kuntaliitosrahoilla.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat