Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkaamisen vapaus 1, sananvapaus 0

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Kaikesta päätellen pohjoiskorealaiset hakkerit tunkeutuivat Sony-studion tietokoneisiin ja vuotivat julkisuuteen valtavan määrän työntekijöiden terveystietoja, henkilötunnuksia ja kirjeenvaihtoa. Heidän varsinainen kohteensa oli The Interview -niminen farssikomedia, jossa touhutaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin murhaa.

Hakkerit uhkasivat terrori-iskuilla teattereita, jotka esittäisivät elokuvaa. Teatteriketjut vetäytyivät yksi kerrallaan, ja lopulta Sony ilmoitti, että koko elokuvan yli on vedetty punainen viiva.

Pohjois-Korea on itsensä nurkkaan ajanut yksinvaltainen sortovaltio, josta on mahdotonta löytää puolustettavaa. Tampereen yliopiston paatuneimmankaan marxistin on vaikea markkinoida Pohjois-Korean talousmallia, keskitysleirejä ja pettuleivän syöntiä.

Silti tämä joukko sai maailman suurimman talousmahdin taipumaan. Syy on sama, johon Länsi aina sortuu: sotkeudumme omiin selityksiimme ja uskomme, että viime kädessä vika olikin itsessämme. Lopuksi alamme riidellä keskenämme, ja kiristäjää naurattaa.

The Interview on erävoitto diktaattoreille. Ehkä seuraavaksi uhataan uutisia, jotka eivät miellytä romahtaneiden valtioiden ylimpiä neuvostoja.

Sonyn ratkaisua on tietenkin arvosteltu sananvapauden rajoittamisesta. Arvostelijoiden joukkoon liittyi presidentti Barack Obama, joka ihmetteli, miksi studio ei pyytänyt häneltä apua.

Kiusallista Obamalle on se, että ratkaisusta oli keskusteltu Valkoisen talon edustajien kanssa. "Valkoinen talo oli varmasti tietoinen asiasta", sanoi Sony Entertainmentin toimitusjohtaja Michael Lynton perjantaina.

Vielä kiusallisempi tapaus on koko Hollywoodille. Kaikki huutavat "sensuuria!" mutta yksikään tuotantoyhtiö ei halunnut allekirjoittaa Sonya tukevaa vetoomusta.

Hollywood on aina vaatinut kovaäänisesti muilta rohkeutta ja suoraselkäisyyttä. Nyt kun uhkaus tuli kotiovelle, Hollywood pakeni kanalaumana mutta kaakatti mennessään vapauksista.

Hakkerit toivat julkisuuteen Sonyn johtajan Amy Pascalin ja tuottaja Scott Rudinin kirjeenvaihtoa, jossa nämä vitsailivat typerästi Obaman elokuvamausta. Keskustelupalstat kiehuivat, ja keskustelu levisi kokonaan uudelle maaperälle. Ongelma ei ollutkaan enää pelkästään Pohjois-Korea, terrorismilla uhkaaminen ja taipuminen uhkailuun vaan Hollywoodin oma asennemaailma.

Väkivallan edessä älymystön normaali väistöliike on vähätellä kohteeksi joutuneen arvoa, jotta kiristykseen taipuminen ei näyttäisi niin pahalta. Mediassa onkin jo ehditty arvioida, ettei Pohjois-Korean hirmuvalta ole naurun asia ja että tällainen elokuva ei tee oikeutta sorretuille korealaisille.

Samalla perusteella Charles Chaplinin ei olisi koskaan pitänyt tehdä Diktaattoria. Näkemättä olisivat jääneet myös Ernst Lubitschin klassikkokomedia Ollako vai eikö olla ja Monty Pythonin sketsi venäläisestä teloituksesta.

The Interview on kaikesta päätellen tyhmä elokuva eikä sinänsä sananvapauden parasta käyttöä. Mutta sananvapaus ei olekaan laatukysymys. Se koskee myös huonoja elokuvia, hölmöjä lausuntoja ja poliittisten vastustajieni raivostuttavimpia päästöjä.

Jokin raja on tietysti sananvapaudellakin. Amerikkalaisen tuomari-filosofin Oliver Wendell Holmesin kuuluisan määritelmän mukaan sananvapauden väärää käyttöä on se, jos huutaa aiheettomasti täydessä teatterissa "tulipalo!" En kuitenkaan näe, miten tämä argumentti voisi päteä The Interview'n tapauksessa, paitsi tietysti hakkerien uhkauksen osalta.

Sananvapaus on mutkaton juttu – samanmielisten kanssa. Se on helppoa niin kauan, kun siitä ei joudu maksamaan hintaa. Mutta kun vaikeuksia ilmenee, "pragmaattinen" edistyneistö mielellään ilmoittaa, että satiirikko on vastuussa myös muiden reaktioista.

Koomikon tai mielipidekirjoittajan pitää siis aina mitata viimeisen mielensäpahoittajan kiukku ja rajoittaa vastaavasti omaa sanomistaan. Poliittisesti korrektissa maailmassa sananvapaus näyttäisi olevan lopulta vähemmän tärkeää kuin raivostumisen vapaus.

Matti Apunen matti.apunen@eva.fi
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän
valtuuskunnan johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat