Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työrauhaneuvottelut jatkuvat vieläkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Työmarkkinajärjestöjen vuosi oli kahtalainen. Syksyllä järjestöt – Akavaa lukuun ottamatta – onnistuivat sopimaan suuresta eläkeuudistuksesta, jonka vaikutukset kantavat useiden vuosikymmenten päähän. Eläkeuudistukselle on laskettu merkittävä rooli julkisen talouden kestävyysvajeen paikkaamisessa. Eläkeratkaisu sai Akavan ottamaan reippaasti välimatkaa SAK:hon ja STTK:hon.

Edistyminen työrauhaehtojen pelisääntöneuvotteluissa loppusyksystä oli nihkeämpää. Työrauhaneuvottelut piti saada päätökseen "syksyn 2014 loppuun mennessä". Niin sovittiin syksyn 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksessa. Kalenterin mukaan eletään jo talvea, ja talvipäivänseisaus oli eilen. Viimeaikaisten säiden perusteella terminen talvikin on ollut tuloillaan Etelä-Suomeenkin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen työvaliokunta antoi viime viikolla neuvotteluille lisäaikaa helmikuun puoleenväliin asti. Työrauhavelvoitteen kiristäminen etenkin laittomissa lakoissa on työnantajille niin tärkeä asia, että aikataulu on oikeastaan sivuseikka. Työnantajilla on kuitenkin verraten vähän kauppatavaraa, jolla ostaa lakkojen vähentämiseen johtavia muutoksia.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) tuomitsi konsensuksen ja etujärjestöajattelun puhuessaan Snellman-säätiön seminaarissa joulun alla. "Etujärjestöajattelu sementoi Suomen rapistuvia rakenteita", hän kritisoi.

Viimeksi kuluneen runsaan vuoden aikana työmarkkinajärjestöt ovat kuitenkin saaneet enemmän aikaan kuin maan hallitus. Stubb itsekin laski vaalikauden tärkeimpiin saavutuksiin eläkeuudistuksen ja vuoden takaisen ultramaltillisen palkkaratkaisun.

Loppuvuodesta tuli julki usean ammattiliiton yhteinen pyrkimys yhdistää palkansaajajärjestöt SAK ja STTK. STTK:n liittämisestä milloin SAK:hon, milloin Akavaan on ollut puhetta aiemminkin, mutta ilman tuloksia. Varhaisin dokumentoitu yritys SAK:n ja STTK:n yhdistämisestä oli vuosituhannen vaihteessa.

Järjestöissä kuitenkin arvioidaan, että tällä kertaa hankkeesta voi tullakin jotain, koska asialla ovat liitot. Keskusjärjestöjen yhdistämisestä ei tule mitään, jos liitot eivät kannata sitä.

Yhdistymishankkeessa on mukana myös akavalainen Insinööriliitto. Päällimmäisenä syynä voi olla, että uudessa suurliitossa Insinööriliitto uskoo saavansa parempaa edunvalvontaa. Samaan aikaan Akava odottelee jäsenikseen liittoja STTK:sta.

Akavassa valitaan ensi keväänä puheenjohtaja vain vuodeksi. Sture Fjäder haluaisi jatkaa, mutta hän tahtoisi saman tien lupauksen myös seuraavasta nelivuotiskaudesta. Vaatimus on herättänyt närkästystä joissakin Akavan jäsenliitoissa. Ainakaan toistaiseksi Fjäderille ei ole ilmaantunut kilpailevia ehdokkaita. Käytännössä hänen mahdollisesta jatkostaan Akavan johdossa päättää suurimman jäsenliiton OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Saatiin työrauhaneuvotteluissa tuloksia aikaan tai ei, työmarkkinakeskusjärjestöillä on keväällä hetki aikaa hengähtää. Järjestöt alkavat neuvotella työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannesta vuodesta vasta sen jälkeen, kun vaalit on pidetty ja hallituskoalitio sekä hallitusohjelma tiedossa. Mahdollista on sekin, että kolmannen vuoden lisäksi sopimusta jatketaan vielä neljännellä vuodella.

Suomen vientiteollisuus kieltämättä tarvitsee monen vuoden ultramaltillisia palkankorotuksia, jotta se saa menetettyä kilpailukykyään takaisin. Kilpailukyvyn menetyksestä työnantajat saavat syyttää myös itseään: vuosia 2008 ja 2009 koskeneissa littokohtaisissa palkkaratkaisuissa työnantajat olivat nousukausitunnelmissa valmiita maksamaan kaiken, mitä palkansaajapuoli ilkesi vaatia. Ja kyllähän palkansaajapuoli ilkesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat