Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabimaiden kansannousujen historiaa kirjoitetaan edelleen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan eteläisestä naapurustosta kuului joulun alla poikkeuksellisesti hyviä uutisia, kun tunisialaiset valitsivat itselleen presidentin vapaissa vaaleissa ensimmäistä kertaa maan itsenäisyyden aikana.

Tunisian uusi presidentti on 88-vuotias Beji Caid Essebsi. Hän on ollut toistuvasti korkeissa tehtävissä siitä lähtien, kun Tunisia itsenäistyi Ranskan alaisuudesta vuonna 1956. Essebsin maallistuneita tunisialaisia edustava puolue Nidaa Tounes eli Tunisian kutsu voitti myös lokakuussa järjestetyt parlamenttivaalit.

Essebsiä ei pidetä suurena uudistajana, mutta vapaasti järjestetyt vaalit vahvistivat Tunisiassa sekä demokratiaa että maallistuneiden poliittisten ryhmien parlamentaarista yhteistyötä maltillisena pidettyjen islamistien kanssa.

Presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva äänestyskierros järjestettiin neljä vuotta sen jälkeen, kun nuori tunisialainen katukauppias Mohamed Boazizi sytytti itsensä tuleen protestina kurjistumiselle ja viranomaisten mielivallalle.

Boazizin polttoitsemurha sytytti kansannousun, joka ensin kaatoi Tunisian yksinvaltaisen hallituksen ja sen jälkeen levisi useisiin muihin arabimaihin.

Arabikevääksi nimettyä liikehdintää on sittemmin arvioitu epäonnistuneeksi.

Egyptissä protestit johtivat useiden väkivaltaisten vaiheiden ja islamistisen muslimiveljeskunnan vaalivoiton jälkeen takaisin samankaltaiseen armeijan tukemaan autoritaariseen järjestelmään, jonka kansanjoukot olivat aluksi onnistuneet syrjäyttämään.

Libyassa maallistuneet ryhmät pärjäsivät äänestyksissä, kun niitä voitiin Muammar Gaddafin verisen syrjäyttämisen jälkeen järjestää, mutta maa on vajonnut väkivaltaiseen sekasortoon.

Huonoin tilanne on Syyriassa, jonka presidentti Bashar al-Assad käynnisti täydeksi sodaksi paisuneen väkivallan estääkseen kansannousun.

Kansannousun jälkeinen käymistila ei ole ollut täysin väkivallaton myöskään Tunisiassa. Vaalitulokset korostavat jakoa maallistuneeseen pohjoiseen ja köyhempään ja konservatiivisempaan etelään. Tunisiassa demokratiaa ja oikeusvaltiota ajavat ryhmät ovat kuitenkin saaneet lujan otteen maan tulevaisuudesta. Vastaavia ryhmiä on muissakin arabimaissa.

Arabimaiden kansannousujen historiaa ei ole vielä kirjoitettu loppuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat