Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökyaalto iski ja opetti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänä jouluna monessa suomalaiskodissa muistellaan kymmenen vuotta sitten Intian valtamerellä sattunutta maanjäristystä ja sitä seuranneita hyökyaaltoja eli tsunameja. Ne vaativat lähes kahdensadan suomalaisen hengen, joten kyse oli suurimmasta suomalaisten rauhan aikana kokemasta onnettomuudesta.

Kaikkiaan kuolonuhreja oli yli 200 000 yhdentoista valtion alueella.

Tapahtuma muistutti luonnonvoimien mahdista, sillä maanjäristys oli suurin noin neljäänkymmeneen vuoteen. Samalla se kuitenkin osoitti, kuinka yhteen kietoutunut maailma nykyään on. Koska hyökyaallot iskivät tapaninpäivänä länsimaalaisten suosimiin lomakohteisiin, uhreja oli joka puolelta maailmaa.

Jälkeenpäin arvioiden Suomen valtion toiminta yllättävässä poikkeustilanteessa oli alkuhämmennyksen jälkeen tuloksekasta. Tsunamista pelastuneet saatiin kotimaahan. Monissa muissa maissa havahduttiin tuhojen laajuuteen vasta myöhemmin. Keskellä hätää ja epätietoisuutta jokainen tunti tuntuu pitkältä.

Maailman arvaamattomuuden lisäksi maanjäristys seurauksineen opetti, että viranomaisten ja tiedonvälityksen täytyy pystyä toimimaan myös juhlapyhien aikaan. Voi myös syntyä tilanteita, joissa on syytä järjestää laaja evakuointi maailman toiselta puolelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat