Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulunpyhät ovat palautumisen aikaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuodenkierrossa joulu on pisimpiä ja syvimpiä arkirutiineista vapaita ajanjaksoja. Vaikka kolmas ja neljäs joulupäivä poistettiin Ruotsin valtakunnassa kalenterista jo vuoden 1774 suuressa uudistuksessa, jossa puolet pyhistä sai lähteä, joulu poikkeaa muusta vuodesta. Koulut ovat kiinni, ja töissä ovat käytännössä vain ne, joiden työpanos on välttämätön esimerkiksi energiahuollossa, sairaaloissa ja järjestyksenpidossa.

Tänä vuonna joulunpyhät jatkuvat suoraan viikonloppuna, minkä jälkeen uusi vuosi on jo ovella. Monella on edessä pisin vapaa jakso kesäloman ulkopuolella.

Kontrasti edeltäviin viikkoihin on suuri, sillä monessa työpaikassa ja oppilaitoksessa joulua edeltävät viikot ovat vuoden kiireisintä aikaa. Myös kodeissa valmistautuminen juhlaan pitää kiireisenä.

Vielä aattona on vaikea ajatella joulua palautumisen aikana, mutta tutkimusten mukaan muutamankin päivän mittaiset lomat ovat tärkeitä työkuormituksen purkamisessa. Palautuminen alkaa jo siinä vaiheessa, kun työn vaatimukset eivät enää ole läsnä vaan voi ajatella ja tehdä jotakin muuta.

Tutkijat ovat tunnistaneet henkisessä palautumisessa neljä mekanismia (Duodecim 13/2012). Niitä ovat irrottautuminen, rentoutuminen, taitojen hallinta ja tekemisen kontrolli vapaa-ajalla.

Irrottautuminen alkaa jouluna toivottavasti siinä vaiheessa, kun työpaikan tai opinahjon ovi sulkeutuu takana, vaikka edessä olisi vielä asiointia, siivoamista ja ruoanlaittoa. Joulunaluskiireet auttavat käynnistämään palautumisen, jos työasiat siirtyvät niiden ansiosta taka-alalle. Samalla mieli virittyy iloiseksi.

Rentoutumisen vuoro alkaa suomalaisessa jouluperinteessä usein joulupäivänä. Silloin levätään tarkoituksella, luetaan ja kuunnellaan musiikkia. Kyse on kuitenkin yhä passiivisesta palautumisesta eli työkuormituksen pysäyttämisestä.

Taitojen hallinnassa kyse onkin jo sitten enemmän uuden oppimisesta. Joululahjat ja yhdessä tekeminen auttavat usein haasteiden tarjoamisessa. Tavallinen viikonloppu ei yleensä anna mahdollisuutta edetä tähän vaiheeseen asti.

Tekemisen kontrolli syntyy kokemuksesta, että ihminen voi itse vaikuttaa siihen, mitä, missä ja milloin hän tekee. Vasta kahdessa viimeisessä vaiheessa palautuminen siirtyy aktiiviseen vaiheeseen eli voimat alkavat kertyä tulevia ponnistuksia varten.

Palautumisen tutkiminen tieteellisillä menetelmillä on tuore ilmiö, mutta vuoden rytmittäminen pyhään ja arkeen on ikivanha ja kokemuksen perusteella hioutunut tapa.

Ei ole mikään sattuma, että pohjoisen pallonpuoliskon pimeimpään aikaan ajoittuu pyhien ja vapaiden jakso, jonka vaiheet tukevat irrottautumista työstä, rentoutumista sekä aktiivista palautumista. Jouluna ihminen pystyy kokemaan myönteisiä tunteita, olemaan yhdessä läheistensä kanssa mutta myös suuntaamaan katsettaan eteenpäin ja oppimaan uusia asioita.

Työelämän muutos on hämärtänyt sadan viime vuoden aikana vallinnutta työn ja vapaa-ajan erottelua. Varsinkin asiantuntijana tai luovissa ammateissa työskentelevä tulee usein tuoneeksi työasiat myös kotiin.

Toivottavasti joulu on poikkeus tästä säännöstä. Monet suomalaiset jouluperinteet ovat syntyneet maatalousyhteiskunnassa, jossa koti oli samalla työpaikka eikä säännöllisiä monen päivän vapaajaksoja fyysisesti raskaasta työstä tunnettu.

Siitä huolimatta joulunpyhinä onnistuttiin palautumaan. Siksi sen pitäisi onnistua myös nykyään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat