Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinympäristöön tulee luoda hiljaisia paikkoja

Pääkirjoitus
 
Outi Ampuja

Etenkin hälyisiin kaupunkeihin tarvitaan lisää hiljaisia paikkoja, jotka edistävät hyvinvointia ja parantavat viihtyvyyttä.

Ääniympäristömme laatu puhuttaa, ja esimerkiksi tuulivoimaloiden aiheuttama melu herättää huolta.

Melu ja hiljaisuus, ääniympäristön ääripäät, jakautuvat yhteiskunnassamme epätasaisesti. Haja-asutusalueilla on luonnonrauhaa, mutta kaupungeissa altistutaan etenkin liikenteen aiheuttamalle melulle.

Ympäristömelulle altistuvia asukkaita on noin miljoona. Helsingissä tieliikenteen melualueilla on yli 280 000 asukasta. Melulle altistuvien määrän arvellaan kasvavan tulevaisuudessa kaupungistumisen ja liikenteen lisääntymisen vuoksi.

Osa suomalaisista on kehittänyt keinoja meluisassa ääniympäristössä luovimiseksi. Tähän viittaa tutkimusaineisto, joka kerättiin Suomalainen hiljaisuus -keruukilpailussa vuosina 2011–2012. Vastaajia pyydettiin kertomaan hiljaisuuteen liittyvistä kokemuksistaan ja siitä, mistä he ovat löytäneet hiljaisuutta.

Kaupungeissa asuvat vastaajat ovat taitavia hyödyntämään hiljaisempia hetkiä, joita ovat sunnuntaiaamut sekä juhlapyhien aamut. Hiljaisuutta löydetään myös kesämökiltä, metsästä, mereltä ja kotoa.

Vastaajat pitivät hiljaisuutta tärkeänä. Keruukilpailun yhteensä 320 vastauksesta huomattava osa sisälsi myönteisiä, jopa haltioituneita kuvauksia hiljaisuuden merkityksestä luovuudelle, työstä palautumiselle ja hyvälle elämänlaadulle. Hiljaisuuden todettiin hoitavan ja antavan tilaa ajatusten vaeltaa. Se luo levollisuutta olemiseen.

Tarve hiljaisuuteen korostuu vastaajilla, jotka tekevät luovaa työtä tai ovat jatkuvasti työssään tekemissä ihmisten kanssa. Osassa vastauksista hiljaisuus määrittyy yhdeksi onnen muodoksi: se tuo keinon paeta arjen vaatimuksia.

Hiljaisuus ei merkitse äänten puuttumista vaan pienten äänten erottumista – voi kuulla lumen satavan. Hiljaisuus voi sisältää pieniä, turvalliseksi tunnettuja tai elämän jatkumisesta viestiviä ääniä, kuten lasten leikin ja naurun ääniä, kirkonkellojen soittoa tai leikkuupuimurin murinaa.

Kokemuksissa näkyvät sukupolvien väliset erot. Maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa kasvaneille leikkuupuimurin ääni voi olla nostalginen, mutta nuoremmalle vastaajalle liikennevalojen kaukainen piippaus tai keittiössä laulava tiskikone on osa miellyttävänä ja turvallisena pidettyä hiljaisuutta.

Yhteistä etenkin vanhempiin ikäluokkiin kuuluvien vastaajien kokemuksille on syvä itsetuntemus. Vastauksissa tunnistetaan toistuva tarve elämää rytmittävälle hiljaisuudelle, joka tarjoaa taukoja hälystä ja elämän jokapäiväisyydestä.

Luonnosta haetun hiljaisuuden elvyttävä vaikutus saa tukea tieteellisistä tutkimuksista. Rauhallisessa, luonnonelementtejä sisältävässä ympäristössä, kuten puistossa, oleskelu laskee verenpainetta ja sykettä. Pääsy kohtuullisen hiljaisille alueille keskellä arkea näyttää edesauttavan hyvinvointia ja vähentävän stressiä.

Hiljaisuuden ja luonnon elvyttävä vaikutus perustuu muun muassa ärsykkeiden vähyyteen. Hiljaisuudessa meidän ei ole pakko tahattomasti reagoida jatkuviin ärsykkeisiin – toisin kuin hälyisässä kaupungissa.

Jatkuva melulle altistuminen voi haitata terveyttä. Melu heikentää unen laatua, ja riski sairastua sydän ja verisuonitauteihin voi kasvaa. Lisäksi on saatu alustavia viitteitä siitä, että lapsena jatkuvalle riskirajat ylittävälle melulle altistuminen saattaa vaikuttaa haitallisesti pitkälle aikuisikään saakka.

Hiljaisuudessa on sen sijaan potentiaalia. Se antaa tilaa kääntyä sisäänpäin eikä vaadi mitään.

Kyse on tasapainosta. Ei voida vaatia, että meidän pitäisi hylätä meluisat kaupunkimme ja muuttaa erämaihin. Elinympäristöämme tulisi parantaa, jotta hiljaisia paikkoja on tarjolla myös kaupungeissa.

Hiljaisia alueitaan on kartoittanut kahdeksantoista kuntaa. Niistä pääkaupunkiseudulla sijaitsevat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Riihimäki ja Vantaa. Kaikkialla hiljaisia alueita ei ollut. Vantaalta ei löytynyt vuonna 2005 julkaistun kartoituksen mukaan yhtään hiljaista aluetta.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Hollannin maa-alueista hiljaisia on noin yhdeksän prosenttia. Vielä säilyneitä hiljaisuuden paikkoja tulisikin vaalia ja luoda etenkin kaupunkeihin.

Outi Ampuja
Kirjoittaja on tietokirjailija ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hän toimii erityisasiantuntijana Liikenteen turvallisuusvirastossa Trafissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat