Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun rauha tuntuu poikkeustilalta

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä yhteistä on ensimmäisellä joululla ja Krimillä?

Ei varmaan kovin paljon, mutta seimen luota pääsee parin aasinsillan kautta Krimin niemimaalle, jos laittaa historian tapahtumat sopivaan järjestykseen.

Betlehemin syntymäkirkko Jordanin länsirannalla on ollut historiansa aikana monien kiistojen kohde. Katoliset fransiskaanit ja ortodoksimunkit kiistelivät kirkon hallinnasta 1500-luvulta lähtien. Kiistat olivat ajoittain verisiä ja kärjistyivät 1840-luvulla.

Venäjän keisari Nikolai I tuki ortodokseja ja Ranskan keisariksi julistautunut Napoleon III katolisia. Lopulta kiistoista saatiin 1853 aikaan itämainen sota eli Krimin sota, joka tunnettiin Suomessa Oolannin sotana, kun englantilaislaivat saapuivat taistelemaan rannikoillemme.

Tapahtumaketjun opetus on juuri niin sekava kuin miltä se kuulostaa. Jos suurvaltojen välillä on pahaa tahtoa ja halua taistella, kipinä voi sytyttää palon melkein missä tahansa. Sen jälkeen kriisi laajenee yllättäviä reittejä.

Kun kriisit jatkuvat jossain pitkään, alueen ihmiset alkavat pitää väkivaltaa normaalitilana ja rauhaa poikkeustilana.

Lähi-idässä jokaisen osapuolen edustajilla on hyvät perustelut, miksi juuri he ovat kärsineet eniten. Ero syntyy lähinnä siitä, miltä vuosisadalta tai -tuhannelta tarkastelun aloittaa.

Entisen Jugoslavian alueella sai 1990-luvulla kuunnella pitkiä selityksiä, kuinka syvä vastakkainasettelu kansojen välillä siellä on. Kertojilta tosin unohtui, että serbit ja kroaatit eivät olleet sotineet keskenään ennen 1900-lukua.

Pohjois-Irlannissa hersyvä huumori toi hiukan myönteisyyttä kuvauksiin katolisten ja protestanttien riidoista. Silti historiakatsauksessa saattoi kulua tunti, eikä se vielä edennyt vuoden 1690 Boynejoen taistelua pitemmälle.

Aina löytyy hyviä syitä jatkaa kriisejä, jos haluaa muistella menneitä.

Sopu on saanut sijaa Irlannin saaren pohjoisosissa, eivätkä valtiot enää taistele keskenään entisen Jugoslavian alueella. Lähi-idässä edellinen sukupolvi ei ehtinyt solmia rauhaa, eikä tämänhetkisestäkään taida olla siihen, mutta onneksi päättäjät vaihtuvat aikanaan.

Krim on jälleen sotilaspoliittisen pelin kohteena, ja Itä-Ukrainassa soditaan. Silti kannattaa olla iloinen, että niin suuri osa Euroopasta Atlantilta Ukrainaan asti on rauhan tilassa. Historiaa ei ole unohdettu, mutta syyt väkivallan käyttöön on maltettu painaa mielessä taka-alalle.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat