Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkekatosta seuraa solidaarisuutta

Pääkirjoitus
 
Riina Simonen

Helsingin Sanomien pääkirjoitus "Eläkekaton ajajat eivät ole miettineet seurauksia" (22. 12.) sortui eri mieltä olevien vähättelemiseen ja aliarviointiin jo heti otsikossa.

Eläkekatto on helposti toteutettavissa kahdella tavalla: määräämällä sadan prosentin veroaste tietyn summan ylittäville eläkkeille tai määräämällä euromääräinen eläkekatto, jonka ylimenevältä osalta eläkettä ei enää makseta, vaikka suuremmistakin palkoista maksettaisiin eläkemaksut koko summalta (ikään kuin solidaarisuusverona eläkeyhtiöille). Tällöin eläkeyhtiöiden kertymät eivät pienene yhtään. Näitä vaihtoehtoja Eläketurvakeskus ei edes halua selvittää.

Kyse on poliittisesta tahdosta, kuten oli myös eläkeiän nostamisen kohdalla. Suurin osa kansasta kannattaa eläkekattoa, toisin kuin oli eläkeiän nostamisen tapauksessa. Silti eläkeikää nostettiin, koska poliittista halua oli.

Eläkekaton ajajien leimaaminen ihmisiksi, jotka "eivät ole miettineet seurauksia", on erittäin loukkaavaa. Samalla taktiikalla yritetään usein tyrmätä myös esimerkiksi ydinvoiman vastustajien mielipiteet. Eläkekaton seurauksena olisi solidaarisempi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta.

Riina Simonen
yhteiskuntatieteiden maisteri,
sosiaalisihteeri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat