Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on tänäkin vuonna käsittämättömän hyvä – ja nyt myös ruotsalaiset huomioivat sen

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Joulun alla ruotsalaislehti Expressen luetteli 11 syytä rakastaa Suomea.

Lista ei ollut mikään kyyninen vitsi, vaikka se olikin kepeästi kirjoitettu. Lehti nosti listalle muun muassa sen, että Suomi on rankattu kansainvälisissä vertailuissa maailman parhaaksi maaksi äideille ja toiseksi onnellisimmaksi maaksi Tanskan jälkeen. Suomalaisia pidetään myös maailman rehellisimpänä kansana.

Artikkeliin liittyvät

Parissa vuodessa ennen niin mitään sanomattomasta Suomesta on tullut Ruotsissa trendikäs. Aiemmin Suomi ei kiinnostanut juuri ketään, eikä siitä tiedettykään muuta kuin alkoholin käyttö. Joulun aikaan "suomalanen glögi" tarkoitti vodkaa kahdella rusinalla.

Ei Suomesta edelleenkään tiedetä naapurissa paljon, mutta nyt maa herättää selvästi erilaista huomiota kuin ennen. Maa vaikuttaa ruotsalaisesta eksoottiselta mutta rikkaalta ja vakavasti otettavalta.

Joka kerta, kun käyn Ruotsissa, sikäläiset kaverini kehuvat Suomea ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä täällä tapahtuu. Joka kerta vastaan muistuttamalla, miten huonosti meillä nykyään menee. Talouskriisi, tiedättehän.

Todellisuudessa meillä menee yhä käsittämättömän hyvin. Tänäkin vuonna Suomi oli hyvä maa äideille. Täällä oli turvallista ja puhdasta. Useimmilla meistä oli yhä varaa varsin yltäkylläiseen arkielämään. Taas olimme Suomessa enimmäkseen rehellisiä, rauhanomaisia ja hyväntahtoisia.

Me suomalaiset emme oikein osaa iloita maastamme, joka on hyvä riippumatta siitä, miten valtiontaloudella ja kilpailukyvyllä menee. Kun valtion päätöksenteko junnaa ja velka karkaa, suomalaiset pitävät sitä helposti koko Suomen epäonnistumisena. Se, että poliitikot eivät kykene tekemään päätöksiä, ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi maana olisi yhtäkkiä dramaattisesti huonompi kuin ennen.

Samanlaista itsetunnon notkahdusta ei tapahdu yhtä nopeasti vaikkapa savolaisen, pohjalaisen tai karjalaisen identiteetin kohdalla. Vai kuinka moni alkaa vähätellä savolaisuuttaan muille heti, kun Kuopion seuraavan vuoden talousennuste ei näytäkään hyvältä?

Suomen nousu ja lasku näyttäytyvät mediassakin turhan usein järjestelmän nousujen ja laskujen mukaisena. Taantumassa ilo omasta maasta uhkaa kuin vahingossa kadota kokonaan.

Joskus Ruotsista näkee paremmin. Jos naapuri pystyy listaamaan 11 syytä rakastaa Suomea, kai jokainen suomalainen keksii ainakin pari syytä enemmän?

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat