Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkittävintä oli se, mitä ei tapahtunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen taloudessa merkittävin asia vuonna 2014 oli se, mitä ei tapahtunut. Ei tullut vieläkään käännettä parempaan. Ei lähtenyt maailmantalous kasvamaan, ei kohentunut Suomen vienti eivätkä kotimarkkinat piristyneet. Aika vähäisiksi jäivät teholtaan kotimaiset sopeutustoimetkin.

Näillä mennään, vuosi vaihtuu, kasvua ei kuulu.

Puuttumaan jääneet asiat olivat paljon merkityksellisempiä kuin ne iskut ja yllätykset, joita tuli.

Venäjän-vastaiset pakotteet ja Venäjän vastapakotteet näyttivät dramaattisilta. Pakotteilla oli kuitenkin Suomen viennille melko vähäinen merkitys.

Paljon olennaisempi asia oli vuoden aikana syventynyt Venäjän talouden ahdinko. Kun ruplan arvo syöksyy, inflaatio laukkaa ja öljyn halpeneminen syö budjetin pohjan. Tämä estää etuuksien parantamisen, jolloin venäläisten elintaso ja ostovoima heikkenevät. Se taas mitataan suoraan Suomen Venäjän-viennin arvossa.

Venäjän markkinat ovat lähialuemarkkinoina tietysti tärkeät Suomelle, mutta Suomessa on ollut pitkään selvää, että itänaapurin kasvu jää tulevaisuudessa paljon takavuosien lukemista.

Venäjän vienti on suhteutettava myös kokonaisvientiin. Venäjälle menee vain kymmenisen prosenttia Suomen viennistä. Euroopan talous ja Euroopan kysyntä ovat Suomelle paljon tärkeämpiä kuin Venäjän kysyntä.

Alueellisesti Venäjän ongelmat olivat suuria. Suomen itärajan tuntumaan on rakennettu kauppoja ja palveluita venäläisturistien varaan. Tänä vuonna tulijoita on ollut todella vähän.

Venäjän taloustilanne ei vähään aikaan muutu, ja Suomessa on otettava tämä huomioon. Öljyn hinta voi nousta, mutta se on vain kipulääkettä kroonisesti sairaalle taloudelle.

Presidentti Vladimir Putin on parissa loppuvuoden esiintymisessään osoittanut, miten vähän hän ymmärtää siitä maailmasta, jossa Venäjän talous on – modernista keskinäisriippuvuuksien maailmasta, jossa luottamus tehoaa paremmin kuin uhkailu.

Putin korjaa vasaralla kelloa.

Suomen talouden kannalta olennaista oli se, että tänä vuonna viimeistään kävi selväksi Suomen talouden vaivojen kotikutoisuus. Vika ei ole vain Venäjällä, ei eurossa eikä edes kauppataseen ylijäämän maailmanennätykseen pyrkivässä Saksassa. Vika on meissä ja kyvyttömyydessämme sopeutua ja muuttaa kurssia.

Vielä muutama vuosi sitten Suomen hallitus ja ylimielisimmät suomalaiset jakelivat ohjeita euroalueen kriisimaille, kuinka niiden pitää korjata omat virheensä ja palauttaa lainattu elintasonsa. Tänä vuonna palautuskehotus on tullut myös Suomelle. Jos menoja supistettaisiin kestävälle tasolle, Suomen ei tarvitsisi matkustaa kauas ajassa oikean elintason perässä. Mutta sekin pieni matka on näköjään mahdoton.

Vielä muutamia vuosia sitten suomalaiset pitivät ruotsalaisia päättämättöminä diskuteeraajina. Todellisuudessa Ruotsi on tehnyt tehokasta ja määrätietoista talouspolitiikkaa, ja diskuteeraamisesta on tullut suomalainen helmasynti.

Jos kriisimaat rakensivat elintasoaan pettävälle hiekalle, Suomessa hiekan virkaa hoiti Nokia. Nokiaa pidettiin sampona, joka kuittaisi kasvavat laskut. Sampo hiipui, mutta laskut jäivät.

Diskuteeraamisen valtakunnaksi Suomi vajosi poliittisesti ylileveän Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana. Hallituksen reagointikyvyn puutetta säesti työmarkkinoiden kolmikannan aiheuttama valtava lepokitka.

Toivottavasti nyt päättyvä vuosi on viimeinen päättämättömyyden vuosi. Kaikkien haikailemia päätöksiä voisi tehdä vaikkapa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat